Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και τα ρομπότ θα βάλει στο παιχνίδι της διανομής φαγητού η Uber για την υπηρεσία Uber Eats. Η εταιρεία ξεκινάει πιλοτικά τη διαδικασία διανομής στο Λος Άντζελες σε συνεργασία με την Serve Robotics (μια startup που ασχολείται με τη χρήση ρομπότ για διανομές) και την Motional (μια εταιρεία με τεχνολογία αυτοοδηγούμενων οχημάτων). Είναι η πρώτη φορά που η Uber συνεργάζεται σε ένα τέτοιο επίπεδο και στόχος είναι η παράδοση παραγγελιών χωρίς οδηγό και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδρομή.

Διαβάστε ακόμη: Λιγότερα καύσιμα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακή ενέργεια – Πόσο αλλάζει η ζωή μας τα επόμενα χρόνια

Σε πρώτο στάδιο θα γίνονται παραλαβές παραγγελιών μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και για προϊόντα όπως καφές και άλλα ροφήματα και για μικρές αποστάσεις εντός του Δυτικού τμήματος του Χόλυγουντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Uber, η Motional θα αναλάβει να διεκπαιρεώσει και πιο μακρινές αποστάσεις από το κέντρο, όπως πχ. στη Σάντα Μόνικα στα δυτικά της πόλης.

Οι πελάτες θα χρεώνονται από τις δύο εταιρείες (Serve/Motional) για το κόστος του φαγητού και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει χρέωση για την παράδοση μέσω αυτόνομων, καθώς η Motional δεν έχει ακόμη ειδική άδεια. Στις παραδόσεις μέσω των οχημάτων αυτών, οι πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν βήμα προς βήμα τη διαδικασία παράδοσης της παραγγελίας και όταν φτάνει στο χώρο τους θα έχουν έναν κωδικό για να αποκτούν πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οχήματος (πχ. σε ένα ψυγείο στο πίσω κάθισμα ή στο πορτ μπαγκάζ).

Το εγχείρημα στα πρώτα του βήματα θα έχει και την παρουσία συνεργατών της Uber σε διάφορα σημεία, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πάντα χρήσιμος. Μάλιστα, στο πρώτο χρονικό διάστημα θα υπάρχει και οδηγός στα αυτοοδηγούμενα για να παρεμβαίνει (αν χρειαστεί) και να εξασφαλίζει ότι όλες οι παραδόσεις γίνονται σωστά. Θα παρεμβαίνει, δε, και στις περιπτώσεις που το όχημα βρίσκεται κοντά σε μια διεύθυνση παράδοσης, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν καλύπτεται από την εταιρεία.

Στην περίπτωση των ρομπότ, θα χρησιμοποιούνται αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι το επίπεδο αυτονομίας 4 και κατά τη διάρκεια του δρομολογίου τους, θα υπάρχει πάντα κάποιος χειριστής που θα ελέγχει όλη τη διαδικασία και θα επεμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις αν χρειαστεί. Μένει πλέον να δούμε πως θα κυλίσουν οι πρώτες εβδομάδες αυτής της δοκιμαστικής φάσης και το πως θα χρειαστεί να επέμβει (όπου είναι απαραίτητο) η Uber και οι συνεργάτες της.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η αγορά της διανομής φαγητού αλλάζει στις ΗΠΑ με γοργούς ρυθμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA