Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple είναι από τα πλέον σημαντικά events για την εταιρεία μέσα στη χρονιά, αν και δεν απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές που θέλουν να δουν τα νέα προϊόντα, αλλά σε προγραμματιστές. Η εκδήλωση ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιουνίου, με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, αλλά και πολλές αποκαλύψεις που θα γίνουν σε ζωντανή μετάδοση. Τι αναμένεται όμως να μάθουμε -κυρίως- σήμερα, στην εναρκτήρια παρουσίαση της εταιρείας;

Διαβάστε ακόμη: Apple: Αποσύρει το iPod μετά από 20 χρόνια

iOS 16 και iPadOS 16

Η νεότερη έκδοση του λειτουργικού iOS αφορά τόσο τα νέα μοντέλα της σειράς iPhone 14 που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο (και θα κυκλοφορήσουν λίγο αργότερα), αλλά και τα παλαιότερα τηλέφωνα της εταιρείας που βρίσκονται ακόμη στα καταστήματα. Το iOS 16 θα παρουσιαστεί σήμερα για πρώτη φορά με κάποια πρώτα βασικά στοιχεία, ενώ οι τελευταίες φήμες μιλούν σίγουρα για προσθήκη μιας λειτουργίας Always On Display, όπου τυπικά μέρος της οθόνης στα τηλέφωνα θα μένει μόνιμα ανοιχτό. Ο αναλυτής του Bloomberg, Μαρκ Γκούρμαν, αναφέρει σε πρόσφατο κείμενό του πως η Apple θα κάνει και σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ενημερώσεων, αλλά και πολλές βελτιώσεις στις καταγραφές στα θέματα υγείας.

Ακόμη, αναφέρει πως η εφαρμογή των μηνυμάτων θα αποκτήσει μια πιο σύγχρονη μορφή με περισσότερες λειτουργίες που έχουμε γνωρίσει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και τα ίδια τα τηλέφωνα θα έχουν περισσότερες επιλογές στα της ταυτόχρονης χρήσης διαφόρων εφαρμογών. Αντίστοιχα, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο iPadOS 16 που θα φέρει τα tablets της εταιρείας πιο κοντά σε laptops. Εκτιμάται πως θα δούμε περισσότερες λειτουργίες multitasking για παράλληλη χρήση διαφόρων εφαρμογών, ενώ σημαντική βελτίωση θα υπάρχει και στο μηχανισμό εναλλαγής ανάμεσα στα ενεργά apps. 

watchOS 9, macOS 13 / tvOS 16

Μιας και το WWDC εστιάζει κυρίως στα των λειτουργικών, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το watchOS. Η έκδοση watchOS 9 εκτιμάται πως θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και θα εισάγει ένα νέο power-saving mode που θα επιτρέπει στο χρήστη να αξιοποιεί μερικώς τις λειτουργίες του «έξυπνου» ρολογιού του όταν θέλει να εξοικονομήσει ενέργεια. Ακόμη, αναμένεται και μια ανανέωση στο περιβάλλον χρήσης του λειτουργικού σε ένα διευρυμένο επίπεδο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα έκδοση του macOS, το macOS 13, θα παρουσιαστεί με την κωδική ονομασία “Mammoth” και θα φέρει αλλαγές σε βασικές εφαρμογές και βελτιώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Νέα έκδοση αναμένεται να δούμε και για το tvOS με το tvOS 6.

Νέα συστήματα Mac

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για αποκάλυψη νέων συστημάτων Mac και μάλιστα τους πρώτους M2 Macs. Κάποιοι άλλοι μιλούν για ένα νέο MacBook Air και ένα νέο Mac mini, με το τελευταίο να συγκεντρώνει πάντως τις λιγότερες πληροφορίες. Το νέο MacBook Air φημολογείται πως θα έχει πιο τετραγωνισμένο σχεδιασμό και θα προσφέρει πολλές επιλογές στα του χρώματος στο σασί. Σε ότι αφορά το M2, οι πληροφορίες αναφέρουν 8 επεξεργαστικούς πυρήνες και έως και 10 αντίστοιχους για την επεξεργασία των γραφικών. 

VR/AR

Οι φήμες για την επερχόμενη συσκευή εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας είναι αρκετές το τελευταίο χρονικό διάστημα και αν η Apple θελήσει να κάνει την έκπληξη, ίσως και να δείξει ένα μικρό δείγμα του λειτουργικού που θα «τρέχει» και μέχρι τώρα εικάζεται πως θα λέγεται rOS. 

Νέες υπηρεσίες

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα φημολογείται μία νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει να αγοράζει ένα προϊόν και να το εξοφλεί με δόσεις σε μετέπειτα χρονική στιγμή. Θα υπάρχουν μάλιστα δύο επιλογές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε καταναλωτή. Μένει να δούμε αν θα το γνωρίσουμε σήμερα το βράδυ ή όχι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA