Μενού

Κλιματική αλλαγή: Ανησυχία για την έκρηξη Fake News στο Twitter

twitter
Twitter | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για την ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίζεται ιδανικά από την πλατφόρμα Twitter. Ο Ελον Μασκ έχει λοιπόν να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα ο όγκος των ψευδών ειδήσεων που αφορά στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, έχει αυξηθεί απότομα το περιεχόμενο που ανεβαίνει από τους αρνητές της επικίνδυνης αυτής κατάστασης για τον πλανήτη, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στατιστικό αναρτήσεων από το 2006!

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σημειώνουν πως πάνω από 850 χιλιάδες σχετικά τιτιβίσματα έγιναν το 2022, τη στιγμή που το 2021 έγιναν 650 χιλιάδες και το 2020 220 χιλιάδες. Το μεγαλύτερο κύμα των σχετικών αναρτήσεων ακολουθείται από το hashtag #climatescam και περιλαμβάνεται στο 40% αυτών, τη στιγμή που μέχρι και πέρσι εμφανιζόταν μόλις στο 2%. Το κακό της υπόθεσης είναι πως το συγκεκριμένο hashtag εμφανίζεται στην κορυφή των αναζητήσεων για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το κλίμα του πλανήτη.

climatescam
Το #ClimateScam πρώτο στις αναζητήσεις στο Twitter

Όπως σημειώνεται σε μια σχετική ανάρτηση που έχει γίνει viral «η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα της παγκοσμιοποίησης για να δημιουργηθεί φόβος και ευθύνη στους ανθρώπους και έτσι να αφαιρεθούν περαιτέρω ελευθερίες και να μπουν περισσότεροι φόροι με πρόσχημα τη σωτηρία του πλανήτη». Άλλη δημοφιλής ανάρτηση παρουσιάζει ένα meme με τον Ralph Wiggum των Simpsons που με το χέρι στη μύτη αναφέρει πως «η τηλεόραση μου είπε πως αν φάω περισσότερα ζουζούνια και πληρώσω περισσότερα χρήματα στην κυβέρνηση, ο καιρός θα γίνει καλύτερος».

Όλα τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Η πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφεται από 230 συγγραφείς σε 66 χώρες αναφέρει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τα συχνότερα ακραία φαινόμενα σε κάθε άκρη του πλανήτη. Και δεν είναι τυχαίο πως η έκρηξη αυτών των τιτιβισμάτων συνέβη από τον Οκτώβριο έως και τον Νοέμβριο, την ίδια περίοδο που ήρθαν όλα αυτά τα δεδομένα στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το hashtag #climatescam εμφανίστηκε πολλαπλάσια σε αυτήν την περίοδο. Το ιδιαίτερο στοιχείο που προκύπτει πάντως είναι πως στην καρδιά αυτής της παραπληροφόρησης βρίσκονται μόλις 10 λογαριασμοί στο Twitter που μετρούν το 25% του σχετικού περιεχομένου που δημιουργείται (και στη συνέχεια διαμοιράζεται). 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.