Μενού
Το TikTok φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην Ευρώπη (πηγή εικόνας: GSMArena.com)
  • Α-
  • Α+

Οι ανησυχίες της Δύσης για την τεράστια απήχηση που έχει η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok συνεχίζονται και έτσι μετά τις ΗΠΑ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κάνει ξεκάθαρες κάποιες κόκκινες γραμμές. Συγκεκριμένα, η ΕΕ πιέζει το TikTok να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές πλατφόρμες που αφορούν τόσο τη διαφάνεια στο πως αφαιρείται συγκεκριμένο περιεχόμενο, αλλά και το πως στοχεύονται χρήστες από τους διαφημιστές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton συνομίλησε με τον Shou Zi Chew του TikTok και του έδωσε τελεσίγραφο συμμόρφωσης μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Στην περίπτωση που η πλατφόρμα δεν ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ορίσει πρόστιμό ίσο με το 6% των εσόδων του TikTok ή ακόμη και να προχωρήσει στην απαγόρευση λειτουργίας του εντός των χωρών μελών της.

Ο Breton σημείωσε επί λέξει πως «με τις μικρότερες ηλικίες έρχεται και η ανάγκη για μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ενώ η απέναντι πλευρά δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να είναι όλα βάσει των ισχυόντων νόμων και κανονισμών (όπως ο GDPR, για τα προσωπικά δεδομένα).

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει μεταφέρει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στο πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών από το TikTok, χαρακτηρίζοντας την πλατφόρμα μάλιστα ως «μεταμφιεσμένο λύκο που μαγεύει το κοινό με πιασάρικη μουσική, χορευτικές ρουτίνες και εντυπωσιακά οπτικά εφέ».

Υπενθυμίζεται πως και στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλη αναστάτωση για το θέμα των δεδομένων που έχει πρόσβαση το κινεζικό TikTok και μάλιστα εδώ και λίγο καιρό έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση και χρήση του σε εργαζομένους σε 22 Πολιτείες, στις ένοπλες δυνάμεις και στο Κογκρέσο.

Είναι πρόσφατη, δε, η περίπτωση κατασκοπίας Αμερικανών δημοσιογράφων τεχνολογίας που έχει βάλει και τους πολίτες των ΗΠΑ σε μεγάλες σκέψεις για το τι κρύβεται πίσω από την αθωότητα του TikTok.