Μενού
hacker.jpg
Νεαρός μπροστά από ηλεκτρονικό υπολογιστή. | Shutterstock.
  • Α-
  • Α+

Ο κόσμος της πληροφορικής και του διαδικτύου βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων στην ιστορία. Όπως αναφέρουν ιστοσελίδες που εξειδικεύονται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, πάνω από 12 terabytes υλικού και στοιχεία 26 δισεκατομμυρίων λογαριασμών από διάφορες υπηρεσίες (όπως LinkedIn, X, Weibo, Tencent), βρίσκονται στα χέρια hackers.

Ο Bob Dyachenko, ερευνητής σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ιδιοκτήτης του SecurityDiscover.com, ανακάλυψε ότι στοιχεία δισεκατομμυρίων χρηστών έχουν διαμοιραστεί σε «σκοτεινά» σοκάκια του διαδικτύου το τελευταίο διάστημα. Η ενημερωμένη αυτή βάση δεδομένων που έχουν κλαπεί περιλαμβάνει στοιχεία από παλαιότερες διαρροές, οι οποίες όμως δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 15 δισεκατομμύρια εγγραφές από 2500 παραβιάσεις που έχουν ήδη συμβεί μέχρι και σήμερα.

Συνολικά, μιλάμε για 26 δισεκατομμύρια πακέτα δεδομένων χωρισμένα σε 3800 φακέλους, κάθε ένας εκ των οποίων αφορά και διαφορετική υπηρεσία. Ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχουν δει ξανά τέτοια συγκέντρωση πληροφοριών και δεδομένων που έχουν αποκτηθεί παράνομα και φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να τα εκμεταλλευτούν όλα αυτά για να αποσπάσουν χρήματα από θύματα ή να πουλήσουν τη βάση σε κάποια υπηρεσία.

«Όλο το σετ των αρχείων είναι συνολικά αρκετά επικίνδυνο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων, όπως κλοπή ψηφιακής ταυτότητας, χρήση εξελιγμένων συστημάτων phishing, κυβερνοεπιθέσεις και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς υπολογιστές και λογαριασμούς με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

1.4 δισεκ. αρχεία δεδομένων προέρχεται μόνο από την Tencent QQ, μια κινεζική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για μια εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων. Από την πλατφόρμα Weibo υπάρχουν 504 εκατ. αρχεία, ενώ αντίστοιχα κινούνται και άλλες πλατφόρμες: MySpace (360 εκατ.), Twitter (281 εκατ.), Deezer (258 εκατ.), LinkedIn (251 εκατ.), AdultFriendFinder (220 εκατ.), Adobe (153 εκατ.), Canva (143 εκατ.), VK (101 εκατ.), Daily Motion (86 εκατ.), Dropbox (69 εκατ.), Telegram (41 εκατ.). 

Στα δεδομένα που έχουν κλαπεί βρίσκονται και αρχεία από διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία, Φιλιππίνες, Τουρκία και άλλες χώρες. Ο αντίκτυπος αυτής της μαζικής διαρροής δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη και ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα στους ψηφιακούς λογαριασμούς τους (όνομα και συνθηματικό), με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ακόμη περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Για να μπορέσει να κάνει κανείς συγκρίσεις σε επίπεδο μεγέθους διαρροής, η αμέσως προηγούμενη σε μέγεθος είχε καταγραφεί το 2021 και περιελάμβανε 3,2 δισεκατομμύρια αρχεία (το 12% των αρχείων που εντοπίστηκαν τώρα).

Το Reader επικοινώνησε με ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ο οποίος συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε όλους το επόμενο διάστημα και άμεση αλλαγή κωδικών αν εντοπιστεί περίεργη «συμπεριφορά» οποιουδήποτε λογαριασμού. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, προτείνεται παντού εφαρμογή ασφάλειας δύο επιπέδων (που συνδυάζει συνήθως κάποια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA