Ο Στιβ Τζομπς πίστευε ότι ήταν αρκετά τρελός για να αλλάξει τον κόσμο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα κατάφερε. Δεν το έκανε ποτέ για τα χρήματα, τίποτα δεν ήταν πιο πολύτιμο από τις ιδέες και το όραμα του, με την κληρονομιά του να παραμένει ανεξίτηλη στο χρόνο.
Η επιρροή του Τζομπς είναι εμφανής σε κάθε προϊόν της Apple, από τον πρώτο υπολογιστή Apple 1 μέχρι την επανάσταση των smartphones με το iPhone. Το μυαλό του ταξίδευε στο μέλλον και μέτετρεπε όλα όσα αντίκριζε εκεί σε σπουδαίες ανακαλύψεις στο δικό του ενεστώτα.
Δεν είδε ποτέ τον χρόνο ως αντίπαλο και για αυτό δε μπήκε ποτέ στην διαδικασία να παλέψει μαζί του. Δεν παγιδεύτηκε ποτέ στην πίεση του τώρα και βρισκόταν πάντα αρκετά βήματα μπροστά από την εποχή του. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου της τεχνητής νοημοσύνης. Εκείνος, το είχε ήδη οραματιστεί από το 1985.

«Η ελπίδα μου είναι ότι στη διάρκεια της ζωής μας, και ίσως ακόμη νωρίτερα, μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο διαδραστικού τύπου. Μπαίνουμε σε μια νέα επανάσταση: την επανάσταση της ελεύθερης διανοητικής ενέργειας. Χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένη», έλεγε ο ιδρυτής της Apple 40 χρόνια πριν.
Μια φράση που θυμίζει ξεκάθαρα τη λογική πίσω από τα σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Ο Τζομπς εξέφραζε την ελπίδα ότι η τεχνολογία θα μπορέσει κάποια στιγμή να «συλλάβει» τη σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων του παρελθόντος.
«Η ελπίδα μου είναι ότι όταν ζει ο επόμενος Αριστοτέλης, θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε την κοσμοθεωρία του σε έναν υπολογιστή, ώστε κάποιος φοιτητής στο μέλλον να μην διαβάζει απλώς τα λόγια του, αλλά να μπορεί να του κάνει μια ερώτηση και να λάβει απάντηση»
Το ChatGPT προσφέρει σήμερα αυτή ακριβώς την επιλογή. Προσαρμόζει το ύφος και την φιλοσοφία των μεγαλύτερων διανοούμενων της ιστορίας και σου επιτρέπει να αλληλεπιδράσεις με μια αναπαράσταση του Αριστοτέλη, ή ακόμα και του ίδιου του Τζομπς, χάρη στη δύναμη των γλωσσικών μοντέλων.
Το ερώτημα για το που μπορεί να φτάσει η σύγχρονη τεχνολογία, παραμένει αναπάντητο από την επιστήμη, καλώς ή κακώς. Πίσω στο 1985 όμως, ο Στιβ Τζομπς έβλεπε το μέλλον μέσα από την κλειδαρότρυπα του γραφείου του στην Apple. Ένα μελλόν, που ίσως να μην έχει έρθει καν, ακόμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.