Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Άνθρωποι με κακόβουλους σκοπούς εισβάλλουν καθημερινά στους τραπεζικούς λογαριασμούς διάφορων ατόμων με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα. 

Ο τρόπος που τα καταφέρνουν είναι μέσω των προσωπικών δεδομένων, όπως το όνομα χρήστη και των κωδικό σας σε μια εφαρμογή τράπεζας, gmail και άλλα. 

Έτσι, σύμφωνα με τον Jasdev Dhaliwal από το antivirus McAfee είπε ότι: «Το ψάρεμα είναι ένα είδος διαδικτυακής απάτης όπου ένας εγκληματίας επινοεί κόλπα για να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες, τον συνδυασμό ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης.

Μόλις αντλήσει αυτές τις πληροφορίες από τους στόχους τους, ο κλέφτης μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του με είσοδο σε διαδικτυακούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ιστότοπους ηλεκτρονικών αγορών, ηλεκτρονικά φορολογικά έντυπα και πολλά άλλα. Από εκεί, θα μπορούσαν να κάνουν ψώνια με τα χρήματα σας ή να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία ταυτοποίησης (PII) και να κλέψουν την ταυτότητά σας». 

Πώς τα καταφέρνουν 

Σύμφωνα με τον Jasdev, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πετύχει το ηλεκτρονικό ψάρεμα.

Το πρώτο είναι απλώς εξαπατώντας σας για να στείλετε απευθείας χρήματα στον απατεώνα. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει έναν απατεώνα που προσποιείται ότι είναι κάποιος από μια επιχείρηση, όπως μια τράπεζα ή μια συνδρομητική υπηρεσία.

Μπορεί να σας στείλει ένα μήνυμα στο οποίο θα σας απειλήσει με κάποια χρέωση μέσω προθεσμίας, κάποιον κλείσιμο λογαριασμού ή θα προσφέρει ένα βραβείο ή ανταμοιβή.

Μια δεύτερη τακτική περιλαμβάνει να σας κάνει να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης για μια υπηρεσία που φαίνεται πολύ πειστική. Μόλις εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας, θα κλαπούν από απατεώνες που θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισβάλουν στους λογαριασμούς σας.

Πώς να προστατευτείτε 

Σύμφωνα με την Sun, ο Jasdev προτείνει τρεις τρόπους για να προστατευτείτε. Ο πρώτος είναι να μην μοιράζεστε τους κωδικούς σας ποτέ με κανέναν στο διαδίκτυο παρόλο που τα μηνύματα του μπορεί να φαίνονται πειστικά. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι πάντα να έχετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Μην χρησιμοποιείται τους ίδιους κωδικούς γιατί θα είναι πιο δύσκολο για τους απατεώνες να εισβάλουν σε άλλες εφαρμογές. 

Ο τρίτος τρόπος είναι να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας κατά τη σύνδεση σε έναν λογαριασμό. Αυτό σημαίνει πως θα λαμβάνετε ένα κείμενο ή έναν κωδικό ελέγχου ταυτότητας που σας επιτρέπει να συνδεθείτε. Είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, έτσι ώστε ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να πάρει τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν μπορεί να συνδεθεί χωρίς τον κωδικό ταυτοποίησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA