Μενού
TikTok
TikTok | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το TikTok ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά της Ευρώπης για να μειώσεις τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή από αξιωματούχους της ΕΕ σε σχέση με την επεξεργασία δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών.

Η κινεζική εταιρεία ξεκινάει άμεσα τις εργασίες της για ένα μεγάλο data center στην Νορβηγία (πλάνο που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό) και στόχος της είναι να έρθει σε τελικές συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα με τους φορείς της Ευρώπης που είναι αρμόδιοι για τα δεδομένα των χρηστών.

Η ByteDance (μητρική εταιρεία του TikTok) ξεκινάει αυτές τις εργασίες για να χτίσει επεξεργαστικές μονάδες εντός των συνόρων της Ευρώπης, έτσι ώστε όλη η επεξεργασία να γίνεται σε αυτά τα συστήματα και όχι να αποστέλλονται στην Κίνα. Το πλάνο επένδυσης των 12 δισεκατομμυρίων απλώνεται στα επόμενα δέκα χρόνια και θα ξεκινήσει όχι μόνο με τρία data centers, αλλά και με συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία σε θέματα ασφαλείας. Ο λόγος για την NCC Group, η οποία έχει αναλάβει και τις διαδικασίες επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων που προέρχονται από την ήπειρό μας.

Μετά και τις πρώτες έντονες διαμάχες με τους φορείς, το TikTok έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά σε servers στην Ιρλανδία από τον Σεπτέμβριο και η μεταφορά όλης της διαδικασίας εντός συνόρων της ΕΕ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2024. Ακόμη, ένα δεύτερο data center θα χτιστεί στην Ιρλανδία, ενώ ένα τρίτο αναμένεται στην περιοχή Χαμάρ της Νορβηγίας. Μάλιστα, αυτό θα τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα είναι το μεγαλύτερο data center της Ευρώπης.

Η εγκατάσταση στο πρώτο από αυτά τα κτίρια έχει ξεκινήσει και οι servers φτάνουν κατά κύματα. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της εγκατάστασης και μετά θα συνεχίσουν οι διαδικασίες για τα δύο επόμενα. Το TikTok έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2016 στην Κίνα και επεκτάθηκε ραγδαία σε όλες τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εκφράζουν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους σχετικά με το πως παρακολουθεί -παρανόμως- η κινεζική κυβέρνηση όλους τους χρήστες και πως επεξεργάζεται τα προσωπικά τους δεδομένα και έτσι έχει αρχίσει να κάνει τη ζωή της ByteDance ολοένα και πιο δύσκολη. 

Για να απαντήσει σε όλα αυτά, το TikTok έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Project Clover” που αποτελείται από τα τρία παραπάνω data centers, καθώς και μία σειρά από επενδύσεις που θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα τα επόμενα χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA