Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Άρης Σερβετάλης είναι το πρόσωπο της εβδομάδας, καθώς «κρέμασε» μια ολόκληρη παράσταση ανακοινώνοντας πως αποχωρεί, επειδή δεν επιθυμεί να παίζει μόνο για εμβολιασμένος. Όταν το καλοκαίρι ο Άρης Σερβετάλης συζήτησε με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης για τη συμμετοχή του στον «Ρινόκερο» και ενώ ήδη είχαν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο ηθοποιός είχε πει ότι θα αποχωρούσε σε περίπτωση που τελικά τα θέατρα υποδέχονταν μόνον εμβολιασμένους και έτσι αποκλείονταν πολίτες από αυτά. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος τον «σταυρώνει», ενώ υπήρχαν και κάποιοι που τον στήριξαν. 

Διαβάστε ακόμη: Αρης Σερβετάλης: Νομίζει ότι ο «Ρινόκερος» είναι η σημερινή πραγματικότητα

Μετά το ντόρο που προκάλεσε η αποχώρησή του από την παράσταση που πρωταγωνιστούσε, ο Άρης Σερβετάλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του το βράδυ της Τρίτης, με ανακοίνωσή του στο Instagram, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο η εταιρεία παραγωγής όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής γνώριζαν από το καλοκαίρι τις προθέσεις του. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση. Πρότεινα την αντικατάστασή μου κι έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους». Ωστόσο, δεν το δέχθηκαν εκτιμώντας πως δεν θα γίνει υποχρεωτική η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους. Ο Αρης Σερβετάλης, απαντώντας στις επικρίσεις ηθοποιών σημειώνει: «Για το γεγονός πως οι συνάδελφοί μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση, ρισκάροντας».

Οι αντιδράσεις για την απόφασή του ήταν σφοδρές. Οι Φαίη Κοκκινοπούλου, Αλέξανδρος Μπουρφούμης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας και Χρύσα Ρώπα ήταν μερικοί από τους συναδέλφους του που αντιτάχθηκαν στην απόφασή του, ενώ άλλοι όπως ο Λάκης Λαζόπουλος και η Τραϊάνα Ρέβη τάχθηκαν υπέρ. Ακολουθούν οι πρώτες αντιδράσεις για το θέμα που άνοιξε ο Άρης Σερβετάλης, δηλαδή αν οι θεατρικές παραστάσεις πρέπει να παίζονται μόνο για εμβολιασμένους. 

Φαίη Κοκκινοπούλου: «Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί...θα μείνουν όλοι άνεργοι»

«Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει. Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση “Ρινόκερος”) αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους. Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σαιζόν! Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε», δήλωσε μεταξύ άλλων η Φαίη Κοκκινοπούλου. 

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος…»

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Μπουρδούμη: «Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δε θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Έχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προφανώς για να μην χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη – πως να αντικαταστήσεις τον Άρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο (ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.

Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως, δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δε σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.

Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν αγαπημένε Άρη Σερβετάλη και ίσως το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό».

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί» 

«Είναι ένα πολύ φλέγον θέμα αυτό το τι γίνεται στα θέατρα. Τους άλλους τους ρώτησε ο Σερβετάλης; Ήταν ενήμεροι η ηθοποιοί; Πληρώνονται αυτή τη στιγμή; Που ίσως εξαιτίας του να μη πληρώνονται; Θα έρθω σε επαφή με τον επιχειρηματία να δω αν γίνονται οι προσλήψεις και αν πληρώνονται. Ως Σωματείο Ηθοποιών μας ενδιαφέρει να μάθουμε αυτό. Ο κ. Σερβετάλης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να αμοίβονται εφόσον είχαν προσληφθεί σε μια παράσταση» δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

«Το έμαθα και έχω σοκαριστεί. Δεν το περίμενα. Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Δε μπορώ να συμφωνήσω. Μιλάω σαν Σπύρος Μπιμπίλας και όχι σαν πρόεδρος των ηθοποιών. Δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος που λέει πως είναι τόσο μέσα στην πίστη δε σκέφτεται πως οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΗ σε χθεσινές δηλώσεις του.

Χρύσα Ρώπα για Σερβετάλη: Έχω χάσει ανεμβολίαστους φίλους λόγω θρησκείας

Η Xρύσα Ρώπα αποκάλυψε ότι έχει χάσει τρεις παιδικούς της φίλους, από κορονοϊό, επειδή ήταν ανεμβολίαστοι και στη συνέχεια τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του Σερβετάλη.

Όπως σημείωσε η ίδια μιλώντας στον Αlpha: «Καταλαβαίνω να βλάψει το ταμείο του θεάτρου. Το καταλαβαίνω αυτό. Αυτό, αυτό το νέο μέτρο. Αλλά ιδεολογικά κάποιος να σηκωθεί να φύγει; Γιατί να φύγει; Επειδή οι ανεμβολίαστοι δεν... Προφανώς, δεν θέλουν και οι ανεμβολίαστοι, να μπουν στο θέατρο. Αυτά είναι κάποια μέτρα που ελήφθησαν... Δίκαια ή άδικα είναι ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη των ειδικών, των γιατρών, να λάβουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, το οποίο είναι παγκόσμιο».

Τέλος, η ηθοποιός με φανερά φορτισμένο λόγο δήλωσε: «Εχω χάσει τρεις φίλους, παιδικούς μου φίλους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δε εμβολιάστηκαν για θρησκευτικούς λόγους, και το πληρώσανε. Οι επιλογές μας στη ζωή έχουν συνέπεια. Όλες οι επιλογές μας».

Λάκης Λαζόπουλος: Δεν μπορώ να παίζω μόνο σε εμβολιασμένους

Μπορεί οι Σπύρος Μπιμπίλας, Χρύσα Ρώπα, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Φαίη Κοκκινοπούλου να κατακεραύνωσαν τον Αρη Σερβετάλη, για την ανεργία που προκαλεί αλλά και να έκανε γνωστό ότι ο ίδιος ο ηθοποιός είναι ανεμβολίαστος, ωστόσο ο Λάκης Λαζόπουλος πήρε θέση υπέρ του. Ο ηθοποιός, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του συναδέλφου του, απάντησε πως ούτε και ο ίδιος θα μπορούσε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους.

«Αγαπώ πάρα πολύ και εκτιμώ τον Άρη Σερβετάλη και ξέρουμε όλοι ότι κάνει μια επιτυχία. Το λέω γιατί είναι βασικό στην απόφασή του αυτή. Εγώ έχω κάνει αυτή τη δήλωση πολύ νωρίτερα. Κι εγώ δεν μπορώ να παίζω μόνο για εμβολιασμένους θεατές! Μπορεί να το σεβαστώ αυτό το μέτρο, δηλαδή είμαι υπέρ αυτού του μέτρου, με την έννοια ότι όταν μπαίνουν στο λεωφορείο στην εκκλησία, στο κρεοπωλείο μπαίνουμε εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι μαζί, γιατί να μη συμβεί αυτό και στο θέατρο; Αυτά τα μέτρα που δεν είναι ακριβώς μέτρα δημιουργούν σύγχυση. Αν το μέτρο είναι κάθετο... αν υπάρχουν κάμπυλες κάποιος θα κρυφτεί στις καμπύλες», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Τραϊάνα Ανανία: Γι' αυτό σε θαύμαζα Αρη Σερβετάλη

Από την άλλη, η Τραϊάνα Ανανία πήρε το μέρος του Άρη Σερβετάλη και έδειξε την υποστήριξή της στην απόφαση του ηθοποιού. «Γι' αυτό σε θαύμαζα, σε θαυμάζω και χαίρομαι όταν τυχαία σε συναντώ στη βόλτα σου με τον σκύλο σου εδώ στη γειτονιά, νιώθω ότι είναι η τυχερή μου μέρα μόνο και μόνο που αντιλαμβάνομαι τη συμπαγή σου αύρα και την ενέργειά σου. Είσαι αυτό που πρέπει να είναι ο καθένας μας. Ηθικός, ακέραιος, δοτικός, δημιουργός, γαλήνιος πατέρας και αδερφός που φέρει την ελπίδα. Σε ευχαριστώ που υπάρχεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA