Μενού
  • Α-
  • Α+

The Forgotten Battle, η Ξεχασμένη Μάχη δηλαδή, στην πλατφόρμα του Netflix. Πολεμική ταινία ολλανδικής παραγωγής, που - εσάς τους λάτρεις του είδους - θα σας αποζημιώσει.

Είναι κάτι διαμάντια, που τυχαία τα ανακαλύπτεις μέσα στις ατέλειωτες «στοές» του Netflix (το έχουμε ξαναγράψει για την ρουμάνικη ταινία «Ο Πατέρας που Μετακινεί Βουνά»), που σαν τα βρεις και τα κάνεις κτήμα σου νοιώθεις γεμάτος και ξεχωριστός. Χωρίς υπερβολή!

Διαβάστε επίσης: Ο Πατέρας που Μετακινεί Βουνά: Η ρουμανική ταινία του Netflix είναι η έκπληξη του μήνα

Μια ταινία, που εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο top10 της πλατφόρμας του Netflix μας τράβηξε το ενδιαφέρον με το θέμα της: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανοί, Σύμμαχοι, μάχες. Για Κυριακή απόβραδο ό,τι έπρεπε.

Με την αμφιβολία: Μια τηλεταινία θα 'ναι, φθηνής παραγωγής, σαν το «Όχι» του Τζέιμς Πάρις, πατήσαμε το «play». Και βρεθήκαμε απέναντι σε έναν «Στρατιώτη Ράιαν»!

Ο... Ολλανδός Σπίλμπεργκ γράφει ιστορία

Ίσως να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά η σκηνοθεσία του Ολλανδού Matthijs van Heijningen Jr. (με παρελθόν σε Β-movies, όπως «Red Rain»  και «Απειλή») είναι δυνατή. Είναι εντυπωσιακή. Είναι made in USA!

Το σενάριο; Ολλανδία 1944, οι Γερμανοί νοιώθουν την ανάσα των Συμμάχων να απειλεί τις κατακτήσεις τους. Ένας βρετανός πιλότος ανεμόπτερου, ένας Ολλανδικός που έχει ασπαστεί τον Ναζισμό και μάχεται στη γερμανική πλευρά και μια Ολλανδέζα με αδελφό στην Αντίσταση τυλίγουν με τις ιστορίες τους την ξεχασμένη μάχη του Schelde (Η μάχη έγινε στο βόρειο Βέλγιο και τη νοτιοδυτική Ολλανδία από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου του 1944 και στόχος των Συμμαχικών δυνάμεων ήταν να ανοίξει ο δρόμος προς το λιμάνι της Αμβέρσας).

Δυνατή πλοκή, σφιχτή, ερμηνείες εξαιρετικές, χαρακτήρες που άλλοι σε εξοργίζουν, άλλοι σε γοητεύουν κι άλλοι σε εντυπωσιάζουν. Η ταινία κινείται στο πλαίσιο μιας πόλης που ενώ οι Ναζί αποχωρούν, την ίδια μέρα επιστρέφουν. Από λάθος πίστεψαν ότι είχαν καταφθάσει οι Σύμμαχοι. Γυρίζουν για να κλείσουν λογαριασμούς. Η οικογένεια της οποίας ο πατέρας έχει βοηθήσει τους κατακτητές βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας.

Έγκλημα και  τιμωρία

Υπάρχει ένα διήγημα του σπουδαίου Γιαννιώτη συγγραφέα Δημήτρη Χατζή: «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης», που διασκεύασε για το θέατρο ο Γεράσιμος Σταύρου. Ο Χατζής παρουσιάζει μια ευυπόληπτη οικογένεια, που οι επικεφαλής της δεν διστάζουν να παραδώσουν στους Ναζί το παιδί τους, που δραστηριοποιείται στην Αντίσταση πιστεύοντας ότι θα τύχει ειδικής μεταχείρισης.

Το αληθινό σκληρό παγωμένο σαν ατσάλι πρόσωπο του πολέμου, αυτό είναι η «Ξεχασμένη Μάχη»

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην «Ξεχασμένη Μάχη». Η αγωνία για το τι θα συμβεί σε κρατάει καθηλωμένο και η σκηνοθεσία σε κάνει να σφίγγεις τις γροθιές σου. Ο Ολλανδός δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, φαίνεται τελειομανής και το αποτέλεσμα είναι άριστο, γιατί όχι; Τελικά ο Σπίλμπεργκ με τα μονοπλάνα και τις σιωπές του άνοιξε λεωφόρους.

Ρεαλισμός: εικόνες πολέμου σκληρές και εντυπωσιακές, τραυματίες ακρωτηριασμένοι, κορμιά να κολυμπούν σε ποταμούς αίματος, χαλάζι από σφαίρες, αγώνας για ζωή. Ποια ζωή; Ζωή εν τάφω!

Το σκληρό πρόσωπο του πολέμου

Αερομαχίες ρεαλιστικές, σκηνή που θυμίζει Όλιβερ Στόουν από «Πλατούν» στα πλημμυρισμένα χωράφια του Βελγίου, μάχη σώμα, με σώμα και μακριά από αμερικάνικη εξέλιξη το σενάριο, που βασίζεται (όπως λέει) σε αληθινά γεγονότα. Με δυο λόγια: Δείτε την!

Σε όσους αρέσουν οι πολεμικές ταινίες, θα την αγαπήσουν. Αλλά και οι άλλοι των κοινωνικού περιεχομένου δεν θα δυσαρεστηθούν.

Το καστ καλό: Tom Felton (όσοι είναι φανς του Χάρι Πότερ θα τον θυμηθούν) Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder κλπ. Η ταινία είναι η δεύτερη πιο ακριβή ολλανδική παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ (14 εκατ. ευρώ) και «ναι» αξίζει τα λεφτά της. Μην την χασετε.

Να πούμε ότι ήδη στη Βρετανία η ταινία έχει αποσπάσει άριστες κριτικές! Αφήστε στη μέση σειρές όπως το «YOU» και αφιερώστε δυο ωρίτσες στην «Ξεχασμένη Μάχη» και θυμηθείτε μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA