Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο οποίος έδωσε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Για τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο, ανέφερε: «Όταν έκανα την πρώτη μου ταινία, τον "Κοινό Παρανομαστή", υποθέτω πως με αντιμετώπιζαν όλοι σαν ένα ψώνιο που έχει λεφτά και νομίζει πως θα γίνει σκηνοθέτης. Καλά θα περάσουμε, θα πληρωθούμε, η ταινία θα γίνει και πάμε παρακάτω. Αυτό δεν μου το πέρασαν τότε οι άνθρωποι, αλλά το φαντάζομαι τώρα. Κάπως έτσι με υποδέχτηκε ο χώρος και είναι κάτι που το δικαιολογώ, γιατί όταν έρχεται κάποιος που δεν έχει καν σπουδές στον χώρο σου και έχει την προσωπική του αυτοδυναμία, είναι λογικό οι άλλοι να σε δουν περίεργα. Εγώ ήθελα ν' αναμετρηθώ με τον εαυτό μου, κατά πόσο αυτό που κάνω, μπορώ να το εξελίξω και πόσο αφορά άλλους ανθρώπους».  

Όταν ρωτήθηκε από τους δύο παρουσιαστές της ΕΡΤ1 για τις δηλώσεις του, οι οποίες έγιναν viral σε σχέση με το revenge porn, εκείνος απάντησε: «Όχι δεν με αγχώνει που καθετί που θα πω γίνεται viral, γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή θα πω κάτι που θα γίνει viral από την ανάποδη μεριά. Είναι κάτι που το περιμένω, αλλά δεν το φοβάμαι. Οι άνθρωποι που με περιβάλλουν και είναι δοκισμένοι στον χρόνο, ξέρουν τι είμαι. Δεν με τοποθέτησαν αυτοί στον θρόνο του viral, αλλά κάποιοι άλλοι άνθρωποι που δεν τους ξέρω. Είναι κάτι που μου έδωσαν εκείνοι και θα μου το πάρουν μόλις κρίνουν ό,τι είναι σκόπιμο. Όσο πιο γρήγορα φτιάχνεις ένα πρότυπο και όσο πιο γρήγορα το αποδομείς, τόσο πιο πολύ αποθαρρύνεις τους ανθρώπους που έχουν να πουν πραγματικά κάτι. Οπότε εκεί επικρατεί η δικτατορία του μετρίου σε όλα τα επίπεδα. [...] Όταν βγήκε το πρώτο βιντεάκι με το #metoo και μπήκα στην αρχή να δω κάποια σχόλια τα περισσότερα ήταν θετικά. Ωστόσο, ένα που μου τράβηξε την προσοχή, έλεγε: "Τα λέει πολύ καλά, δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κατηγορηθεί για βιασμό μετά από λίγες ημέρες". Όταν μπεις στη διαδικασία να μαλώσεις ή να μιλήσεις μ' έναν άνθρωπο που δεν έχει το σθένος να πει την άποψή του με το ονοματεπώνυμό του, είσαι χαμένος από χέρι».  

«Ήθελα να βάλω την ελληνική γλώσσα στο Netflix»

Αναφερόμενος στους λόγους που το «Έτερος Εγώ» δεν προστέθηκε τελικά στην πλατφόρμα του Νetflix, ενώ υπήρχαν φήμες, ο ίδιος αποκάλυψε: «Ισχύει, αλλά ήταν ακόμα κουβέντες. Υπήρχε μια μικρή διαφωνία στο τελευταίο στάδιο που λένε για την προβολή. Αρνιόταν το Netflix να το παίζει παντού εκτός Ελλάδος. Εκεί δεν τα βρήκαμε. Σε πρώτο χρόνο με στεναχώρησε γιατί είχε να κάνει με το κομμάτι το μικρό μου, το ανθρώπινο, το εγωιστικό και το "να μπω πρώτος". Αργότερα, το ζητούμενό μου δεν ήταν να μπω πρώτος αλλά να βάλω την ελληνική γλώσσα στην πλατφόρμα. Η επιτυχία θεωρώ ότι ήταν μεγάλη. Θεωρώ ότι ήταν σαν να μπήκαμε με την άποψη ότι ένας κολοσσός ξαφνικά μας γνωρίζει μυθοπλαστικά. Ξέρει ότι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να φτιάξουμε υλικό αντάξιο των δικών του παραγωγών που δεν συγκρίνονται τα νούμερα και τα μεγέθη. Αυτό για εμένα είναι καλό ότι μπορεί να μπει η ελληνική γλώσσα μέσα στην πλατφόρμα και ας φέρει την υπογραφή ενός άλλου σκηνοθέτη. Αυτό δεν με απασχολεί. Ωστόσο, μιλάμε για καινούργια πρότζεκτς. Το συγκεκριμένο ξέρω ότι δεν έχει κλείσει τελείως. Ξέρω ότι είναι παγωμένες οι συζητήσεις». 

«Στο πλοίο είχα ένα ατύχημα και θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί»

Αργότερα, μίλησε για την περίοδο που δούλευε και εκείνος σε πλοίο μαζί με τον πατέρα του και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. «Μου άρεσε πολύ αυτή η περίοδος γιατί ήμουν αρκετά νέος και δεν είχα συνείδηση. Έφτασα στον βαθμό να πάω μια μέρα στο γραφείο του πατέρα μου επειδή είχε έρθει μήνυμα ότι με δέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας να πάω στο δεύτερο έτος. Πήγα και του είπα πως σκέφτομαι να μην πάω και να ακολουθήσω αυτό. Μου απάντησε "δεν ξέρεις τι σου γίνεται"» είπε και συνέχισε: «Είχαμε ζήσει μια φουρτούνα αρκετά μεγάλη, όταν είχαμε πάει για δεξαμενισμό στην Βουλγαρία, είχα ένα ατύχημα. Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί αλλά δεν σκοτώθηκα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA