Μενού
τουρκικό-πρωινό
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Όπως συχνά λέμε και στην Ελλάδα, για τους Τούρκους το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και γι’ αυτό φροντίζουν να του δίνουν πολύ μεγάλη αγάπη τόσο στην παρασκευή όσο και στην κατανάλωσή του. Καθόλου τυχαίο ότι βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των περισσότερων λιστών σχετικά με τα καλύτερα πρωινά του πλανήτη.

Το λεγόμενο και “kahvalti” είναι ουσιαστικά οι γεύσεις που προτείνει η τουρκική κουζίνα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Σε κάποια πράγμα θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες ελληνικές γεύσεις οι οποίες βέβαια, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν περισσότερες δυτικές επιρροές στην γκάμα τους (κρουασάν, τηγανήτες κτλ).

Από τι αποτελείται το τουρκικό πρωινό

Ένα παραδοσιακό τουρκικό πρωινό αποτελείται συνήθως από μαύρες και πράσινες ελιές, από αγγούρια, αλλαντικά, αρκετές σάλτσες, κατσικίσιο-αλμυρό τυρί, ντομάτα, φρέσκο ψωμί, μαρμελάδες, γλυκό βούτυρο και φυσικά αυγά, συνήθως αυγά-μάτια που συνοδεύονται με σουτζούκι.

Το ψωμί τους είναι το λεγόμενο simit. Πρόκειται για ένα είδος σουσαμένιου ψωμιού που είναι αρκετά τραγανό και πολύ νόστιμο. Κάποιοι Τούρκοι το παρομοιάζουν με το αμερικανικό bagel προκειμένου να το κάνουν πιο οικείο στους τουρίστες. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά τόση ώρα μιλάμε για το δικό μας κουλούρι θεσσαλονίκης.

Σε όλα αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πετιμέζι το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως με μία φέτα ζεστού ψωμιού και ταχίνι. Κάτι σαν μία ανατολίτικη εκδοχή του french toast με φυστικοβούτυρο. 

Προφανώς, σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συνηθίσει από το αμερικανικό πρωινό, στην Τουρκία το ρόφημα που επιλέγεται το πρωί δεν είναι ο καφές αλλά το μαύρο τσάι. Πολύ σπανιότερα μπορεί αν βρεις τον ελληνικό/τούρκικο καφέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA