Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή και το απόγευμα, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ημέρας. Άλλοι πάλι είναι εθισμένοι στην καφεΐνη και χρειάζονται πολλούς καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουν ζωντανοί και ενεργοί. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους τους ανθρώπους. Δείτε παρακάτω τρεις πιθανούς λόγους που ο καφές δεν σας «ξυπνάει» και μερικές συμβουλές για να ενισχύσετε με φυσικό τρόπο την ενέργειά σας.
Είστε πολύ κουρασμένοι
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους, δεν μπορούν να περιμένουν ότι ο καφές θα τους ξυπνήσει το πρωί και θα τους διατηρήσει σε εγρήγορση. Εάν είστε πολύ κουρασμένοι και εξουθενωμένοι, η καφεΐνη μπορεί να μην σας «ξυπνήσει»- ο επαρκής ύπνος είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα σας.
Έχετε αναπτύξει ανοχή στην καφεΐνη
Όταν συνεχίζετε να καταναλώνετε καφεΐνη σε μεγαλύτερη ποσότητα ή συχνότητα, το σώμα σας γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε αυτήν. Η συνιστώμενη μέγιστη δόση καφεΐνης είναι 400 mg ανά ημέρα, δηλαδή περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Εάν δεν νιώθετε πλέον τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης σε αυτό το όριο, μπορεί να έχετε αναπτύξει υψηλή ανοχή, καθώς η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από αυτό το όριο μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή αϋπνία. Μπορείτε να μειώσετε την ανοχή σας στην καφεΐνη μειώνοντας τη χρήση καφεΐνης. Ωστόσο, εάν είστε εξαρτημένοι από την καφεΐνη, είναι καλύτερο να μειώσετε την κατανάλωση με αργό ρυθμό.
Φταίνε τα γονίδιά σας
Μόλις καταναλώσετε έναν καφέ, χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να απορροφήσει ο οργανισμός την καφεΐνη. Στη συνέχεια, τα μόρια της καφεΐνης κινούνται γρήγορα προς τον εγκέφαλο και συνδέονται στις «θέσεις» της αδενοσίνης εμποδίζοντας τη δράση της και αναστέλλοντας έτσι την υπνηλία. Τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ευαισθησία που έχει κάποιος στην καφεΐνη, καθώς καθορίζουν πόσο αποτελεσματικά μπορούν να συνδεθούν οι υποδοχείς αδενοσίνης του σώματος με την καφεΐνη.
Επιπλέον, το πόσο γρήγορα νιώθετε την τόνωση της καφεΐνης και για πόση ώρα εξαρτάται από τα γονίδια σας. Ένα ένζυμο στο ήπαρ που ονομάζεται CYP1A2 είναι υπεύθυνο για το 95% του μεταβολισμού της καφεΐνης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο μορφές του CYP1A2, από τις οποίες η μία μεταβολίζει την καφεΐνη ταχύτερα από την άλλη, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεστε λιγότερο τη δράση της καφεΐνης.
Φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε την ενέργειά σας
- Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση συμβάλλει σημαντικά στην κόπωση. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμάστε περισσότερο.
- Άσκηση: Όταν ασκείστε, το σώμα σας παράγει ενδορφίνες- τις χημικές ουσίες που δίνουν ευφορία, ευχαρίστηση και αρκετή διέγερση.
- Ήλιος: Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως το πρωί σχετίζεται με ύπνο καλύτερης ποιότητας.
- Πρωινό: Σε μια έρευνα του 2008 που έγινε σε μαθητές ηλικίας 13 έως 20 ετών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν ότι είναι περισσότερο σε εγρήγορση τις μέρες που έτρωγαν πρωινό σε σχέση με τις μέρες που το παρέλειπαν.
Πηγή: Insider.com
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.