ΥΓΕΙΑ
16/04/2021 10:38

Κορονοϊός: Κίνδυνος εγκεφαλικού για μικρό ποσοστό ασθενών σε ΜΕΘ

Μια νέα έρευνα έδειξε πως δύο στους εκατό ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό και έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ μπορεί πάθουν εγκεφαλικό

Κορονοϊός: Κίνδυνος εγκεφαλικού για μικρό ποσοστό ασθενών σε ΜΕΘ
Κορονοϊός: Κίνδυνος εγκεφαλικού για μικρό ποσοστό ασθενών σε ΜΕΘ
Ανάγνωση:

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη το 2% των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό και έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους στη μονάδα. Εάν πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει σημαντικά, ενώ το ίδιο δεν ισχύει με το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθον Φάνινγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό λόγω πανδημίας- ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για ασθενείς 370 ΜΕΘ σε 52 χώρες, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός του 2020 και από τους οποίους οι 2.700 -με μέση ηλικία 53 ετών- είχαν πάθει εγκεφαλικό κατά τη νοσηλεία τους.

Οι 59 (ποσοστό 2,2%) είχαν πάθει το εγκεφαλικό εντός της ΜΕΘ και από αυτούς οι 19 (το 32%) είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 27 (το 46%) αιμορραγικό εγκεφαλικό και οι 12 (το 22%) μη προσδιορισμένο. Η ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς Covid-19 με αιμορραγικό εγκεφαλικό έχουν περίπου πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη ΜΕΘ σε σχέση με όσους δεν έχουν πάθει εγκεφαλικό, ενώ όσοι έχουν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τέλος, να σημειωθεί πως από τους ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό σε ΜΕΘ Covid-19, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις (το 72%) πέθαναν, ενώ από όσους είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό μόνο το 15%. Στην περίπτωση των τελευταίων η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ