Μενού
  • Α-
  • Α+

«Έχουμε όμως κάποιες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, που είναι ένας αδρανοποιημένος κορονοϊός, πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει.  Για τα υπόλοιπα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμα γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα υπόλοιπα εμβόλια να είναι εξίσου αποτελεσματικά» ήταν η απάντηση του καθηγητή, Ηλία Μόσιαλου, για τη νέα μετάλλαξη της νόσου. 

Δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορoνοϊό

«Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα εμβόλια που έχουμε τώρα αλλά και νέα εμβόλια για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορoνοϊό... Απλώς τον αντιμετωπίζουμε με τους εμβολιασμούς. Χωρίς μαζική παραγωγή θα έχουμε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου δεν είναι πάντα δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κι ιδιαίτερα αν κυκλοφορήσει ο ιός σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλάξεων», συμπλήρωσε ο καθηγητής.  

Επομένως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα περισσέψουν στην ΕΕ, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε 700 εκατ. δόσεις απ' ό,τι χρειαζόμαστε στην ΕΕ, αλλά αυτές αντιστοιχούν σε 350 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου το 5%. Αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χρειάζεται υπερπροσπάθεια.

Kανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, (30+) ο καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο, ούτετα mRNA εμβόλια. «Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν» διευκρίνισε.

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε πάντως ότι οι επιπλοκές που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν οι έγκυες κολλήσουν κορoνοϊό είναι σημαντικές. Και θα πρέπει κανείς να σταθμίσει αυτό το θέμα. «Επίσης, η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορoνοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορονοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται... Τι είναι πιο πιθανό να μάς συμβεί. Αν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, προφανώς και κάνουμε το εμβόλιο. Αν θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να κολλήσουμε, τον κορoνοϊό γιατί είμαστε κάπου απομονωμένοι εντελώς και δεν μας πλησιάζει κανείς, τότε πιθανώς υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής σε αργότερο χρονικό διάστημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA