Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία του σώματός μας και στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, ο βραδινός ύπνος μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή πρώιμων αντισωμάτων, σε σύγκριση με το να μένουμε ξύπνιοι τη νύχτα μετά τον εμβολιασμό.
Μόνος του ο ύπνος δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, επειδή η σχέση μεταξύ των δύο παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες μιλούν για τα σημαντικά οφέλη του ύπνου στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά τον εμβολιασμό.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καθώς αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας και την αύξηση της θνησιμότητας. Παρά την ταχεία ανάπτυξη αυτών των εμβολίων, έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της θνησιμότητας και στον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού.
Προηγούμενες μελέτες που βασίζονται σε άλλα εμβόλια δείχνουν ότι η διάρκεια του ύπνου μετά τον εμβολιασμό συνδέεται θετικά με την ανοσία. Σε μια δημοσιευμένη μελέτη της JAMA, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που είχαν τέσσερις συνεχόμενες νύχτες ύπνου αλλά με περιορισμό τεσσάρων ωρών, είχαν λιγότερα αντισώματα, σε σύγκριση με εκείνα που κοιμήθηκαν περισσότερες ώρες. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μετά από 10 ημέρες εμβολιασμού κατά του ιού της εποχικής γρίπης.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Immunology έδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ μετά τον εμβολιασμό του ιού της γρίπης H1N1 το 2009 προκάλεσε μειωμένη παραγωγή πρώιμων φάσεων αντισωμάτων ειδικών για τον H1N1. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απόκριση αντισωμάτων και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους σε μολυσματικές ασθένειες.
Πώς επηρεάζει ο ύπνος την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος μετά τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της προσαρμοστικής κυτταρικής ανοσίας έναντι του ιού. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των κυτοκινών στο σώμα, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από επιπλοκές που προκαλούνται από ιούς.
Σύμφωνα με μια μελέτη, ο ύπνος και η κιρκαδική ρυθμικότητα (μια φυσική εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αυτό οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω νευροδιαβιβαστών, ορμονών και κυτοκινών. Ο ύπνος μετά τον εμβολιασμό μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό ανοσολογικής μνήμης αυξάνοντας τα αντισώματα.
Συμπερασματικά σύμφωνα με κάποιες μελέτες η διάρκεια του ύπνου μετά τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προβλήματα ύπνου όπως η άπνοια ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με μειωμένα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό.
Επίσης, σε ορισμένους υγιείς ενήλικες, η απώλεια ύπνου το βράδυ μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 μπορεί να οφείλεται σε μια μικρή ανησυχία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, η παράταση της διάρκειας ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση καλύτερης ανοσοαπόκρισης, η οποία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση των επιπλοκών του εμβολίου κατά της COVID-19.
Πηγή: jenny.gr
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.