Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις νεαρότερες ηλικίες από αυτές που αποτελούν τον βασικό στόχο του κορονοϊού παρατηρείται κυρίως η «Long Covid» ή «Covid μακράς διάρκειας», και μάλιστα δεν φαίνεται να «ξεφεύγουν» ούτε όσοι δε νοσούν σοβαρά. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, παρότι μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και σε παιδιά, κυρίως αφορά στα άτομα ηλικίας 35-49 ετών.

Η βαρύτητα της νόσου στην οξεία φάση ίσως να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου, εντούτοις, long COVID μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και οι ασθενείς μετά από ήπια νόσο.

Διαβάστε επίσης:  Άρση lockdown: Από 19 Ιουνίου ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ, κλειστοί κινηματογράφοι

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσε ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, όπου συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου COVID-19. Έχουμε όλοι νομίζω πια κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη και ξέρουμε ότι κάποιοι ασθενείς, περίπου 1 στους 7, ακόμα και αφού αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και μείωση της μνήμηςαρθραλγίεςδύσπνοια και άλλα συμπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερο από 3 και 6 μήνες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Η ίδια εξήγησε ότι πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο αυτά τα συμπτώματα οφείλονται είτε στην παραμονή του ιού μέσα στο σώμα (πρωτεϊνών του ιού σε διάφορους ιστούς ή όργανα), είτε σε χρόνια φλεγμονή ή ακόμα αν προκαλούνται από την ίδια την ανοσολογική απάντηση στη λοίμωξη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό, έτσι ώστε να διευκρινιστούν οι παράγοντες κινδύνου, οι τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Στόχος όλων μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να προστατευτούμε και να αποφύγουμε να νοσήσουμε. Εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως με τη χρήση της μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού, θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA