Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το bullying ξεκινά στα παιδιά πολλές φορές "δοκιμαστικά" και για πλάκα προκειμένου να ενοχλήσουν ένα παιδί το οποίο το βλέπουν να διαφέρει». Έτσι εξηγεί για το πώς ξεκινά το bullying μεταξύ των παιδιών η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Reader.gr με αφορμή και το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 14χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ιερέας καταγγέλλει ότι έχασε τη 14χρόνη κόρη του από ιατρικό λάθος

H κυρία Καππάτου  αναφέρει πως όταν οι «θύτες» δουν ότι το παιδί ενοχλείται από τα πειράγματα τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά. Αυτή μπορεί να την εκδηλώσουν ένα ή και περισσότερα παιδιά εις βάρος συμμαθητών τους, που δεν έχουν κάνει τίποτα για να προκαλέσουν. Όπως εξηγεί η παιδοψυχολόγος το bullying μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση δυσφορίας και πόνου είτε σωματικού, είτε ψυχολογικού. «Είναι μια επίδειξη δύναμης του "νταή" που υπερτερεί σωματικά ή υπερέχει αριθμητικά προς τον αδύναμο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Καππάτου.

Τα υπέρβαρα παιδιά πέφτουν συχνά θύματα bullying

Το14χρονο κορίτσι από την Επανομή Θεσσαλονίκης είχε υποβληθεί πριν από μια εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, επειδή ήταν παχύσαρκη, αλλά δυστυχώς μετά και από την χειρουργική επέμβαση εκδηλώθηκαν επιπλοκές, οι οποίες επέφεραν τον θάνατό της. Ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού αποκάλυψε ότι η κόρη του ήθελε να χάσει κιλά διότι δεχόταν bullying στο σχολείο. Η κυρία Καππάτου εξηγεί γιατί τα υπέρβαρα παιδιά γίνονται πιο εύκολα θύματα εκφοβισμού λέγοντας πως «κάθε παιδί που διαφέρει από τον μέσο όρο των συνομηλίκων του, έχοντας κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό ή έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενδεχομένως να αποτελέσει θύμα ενός ιδιότυπου εκφοβισμού και ρατσισμού. Στην εφηβεία τα παιδιά βιώνουν κάποιες σύνθετες ψυχολογικές, σωματικές και ορμονικές αλλαγές και η εικόνα του σώματος προτάσσεται στο ενδιαφέρον τους». 

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο σε αυτή την ηλικία αρχίζουν και ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους και δίνουν μεγάλη βάση στην εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα και ευάλωτα σε ενοχλήσεις ή πειράγματα άλλων, όταν δουν ότι η εικόνα του σώματός τους διαφέρει από τον μέσο όρο που βλέπουν γύρω τους. Αυτό κάνει το παιδί να δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον εαυτό του και αν βιώνει τα άσχημα περιστατικά bullying, τότε του δημιουργούνται συναισθηματικές δυσκολίες που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί εύκολα. 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν το παιδί τους έχει πέσει θύμα bullying

Η κυρία Καππάτου προειδοποιεί ότι τις περισσότερες φορές τα παιδιά, ειδικότερα αυτά στην εφηβεία, δεν αποκαλύπτουν αυτό που βιώνουν στους γονείς τους, αφενός γιατί ντρέπονται και αφετέρου γιατί αισθάνονται ότι θα τα κριτικάρουν και θα τα επιπλήξουν. «Αν μάλιστα ένα παιδί είναι υπέρβαρο και το θέμα του βάρους του έχει γίνει ζήτημα στην οικογένεια, τότε είναι πολύ πιθανό να πιστέψει ότι οι γονείς θα το κάνουν να ντραπεί περισσότερο, ξεκινώντας την κριτική» είπε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Η τακτική επικοινωνία το «κλειδί»

Η καλή και τακτική επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά είναι σημαντικότατη, προκειμένου αυτά να «θωρακιστούν» απέναντι σε περιστατικά bullying. Όπως είπε η κυρία Καππάτου «αυτό βοηθά στο να αποκτήσουν τα παιδιά μια αυτοεκτίμηση το οποίο δρα ως μια "πανοπλία" ώστε να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε αρνητικό τους συμβεί». Αυτή η επικοινωνία προϋποθέτει ότι ο γονέας θα πρέπει να ακούσει με προσοχή το παιδί και να «οικοδομήσει» μια άνεση για να συζητούν τα «δύσκολα» θέματα, όποια κι αν είναι αυτά. Ακόμα οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στο να δεχτούν και να ακούσουν τα συναισθήματα του παιδιού. Αυτό, όπως αναφέρει η ειδικός, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του παιδιού απέναντι στην οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να αντιμετωπίσει καθώς ενισχύεται η ψυχολογική του ανθεκτικότητα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA