Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα 

Συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία την Τρίτη (13/7) ξεπέρασαν τις 3.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Η αύξηση της διασποράς του ιού Sars-Cov-2 έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στο ΕΣΥ, η πίεση του οποίου αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για την επιβολή μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 530% αύξηση στα λύματα στο Ηράκλειο και 106% στην Αττική

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων στα νοσοκομεία έχει επανέλθει μετά από πολύ καιρό σε επίπεδα άνω της μονάδας.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 6/7: Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 59 (ημερήσια μεταβολή +22.92%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 45 ασθενείς
  • 7/7: Οι εισαγωγές ήταν 68 (ημερήσια μεταβολή +15.25%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 49 ασθενείς
  • 8/7: Οι εισαγωγές ήταν 59 (ημερήσια μεταβολή -13.24%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 53 ασθενείς
  • 9/7: Οι εισαγωγές ήταν 68 (ημερήσια μεταβολή +15.25%) και μέσος όρος του επταημέρου 56 ασθενείς.
  • 10/7: Οι εισαγωγές ήταν 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 61 ασθενείς
  • 11/7: Οι εισαγωγές ήταν 85 (ημερήσια μεταβολή +30.77%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 65 ασθενείς
  • 12/7: Οι εισαγωγές ήταν 112 (ημερήσια μεταβολή +31.76%) και ο μέσος όρος του επταημέρου 74 ασθενείς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, η κάλυψη των κλινών COVID-19 στην επικράτεια ανέρχεται στο 12,15%, ενώ η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 στο 25,25%. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων εισαγωγών σημειώνεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ο μέσος όρος νοσηλείας κινείται μεταξύ 7 και 10 ημερών.

Νέοι στα νοσοκομεία

Θετικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων είναι άτομα νεαρής ηλικίας και ως εκ τούτου με ηπιότερη νόσο και σύντομη αποθεραπεία, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Η μείωση που καταγράφεται στο μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών, αποδίδεται από τους ειδικούς αποκλειστικά στη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, λόγω της προγενέστερης έναρξης του εμβολιασμού τους.

Όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε ανθρώπους 25 έως 55 ετών, όμως, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται με COVID και άτομα νεαρότερης ηλικίας.  Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, φτάνοντας από το 5 στο 9%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας σχεδόν ένας στους δέκα νοσηλευόμενους αφορούσε σε παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών.

«Τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα δεν είναι επαρκής ώστε να εξαντλήσει τις δυνατότητες του εμβολιασμού στην αποτροπή των νοσηλειών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας την «έκρηξη» των κρουσμάτων. Εντούτοις, δεδομένου ότι η επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγείται από τους νέους, οι ειδικοί δεν αναμένουν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι υπάρχει «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 50 ετών, που νοσούν σοβαρότερα και χρειάζονται νοσηλεία και ενδεχομένως εντατική θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί, ποσοστό το οποίο  ανέρχεται στο 66%, εάν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 70,5% μαζί με τα ραντεβού.

Τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα σε:

  • 73% και 74% για την ηλικιακή ομάδα 60-64.
  • 78% και 79% για την ηλικιακή ομάδα 65-69
  • 77% και 78% για την ηλικιακή ομάδα 70-74
  • 82,8% και 83,3% για την ηλικιακή ομάδα 75-79
  • 71% και 71,5% για την ηλικιακή ομάδα 80-84
  • 70% και 70,5% την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω

Η αύξηση των ρυθμών του εμβολιασμού, ειδικά στις ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, κρίνεται αναγκαία από τους επιστήμονες, προκειμένου να μπει «φρένο» στην αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι όλοι οι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας είναι ανοιχτοί και βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

 Το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι το μεταδοτικότερο όλων, έχει δώσει απρόσμενες διαστάσεις στην επιδημία, οι οποίες προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα, εάν η ξέφρενη πορεία που διαγράφει τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες δεν αναχαιτιστεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA