Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μάσκες Ν-95  παρέχουν καλύτερη προστασία από τα μικροσωματίδια της φωτιάς, λέει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε οδηγίες προφύλαξης από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία προκαλείται από τις φωτιές. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) επισημαίνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιείται κατά την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5 και μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Όπως αναφέρει, «τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετιούνται στα δάση, αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση». Η ΕΑΕ συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν παρά μόνο για επείγουσα ανάγκη υγείας.  Για προγραμματισμένη θεραπεία, να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξ' αίτιας αυτού του λόγου να τις  εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη φωτιά 

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλούνται οι πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σ΄ αυτά. «Με ευκαιρία αυτή την καταστροφή, καλούμε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία μας αποτελέσματα προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη», αναφέρει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA