Μενού
  • Α-
  • Α+

Όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, που παρουσιάζεται 4 με 6 βδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό. Αν και αρχικά ορίστηκε ως «Kawasakι – like» έγινε σύντομα σαφές ότι αυτό το νέο σύνδρομο ήταν πολύ διαφορετικό από τη νόσο Kawasaki, όπως αναφέρει ο Λάμπρος Φώτης, υπεύθυνος Ρευματολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων.

Διαβάστε ακόμη: Μωρό 2 μηνών σε ΜΕΘ covid - 15 παιδιά στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία

Τι είναι τελικά το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο; «Στα τέλη Απριλίου 2020, αναφορές από την Ευρώπη και στη συνέχεια και στις ΗΠΑ, περιέγραψαν την εμφάνιση μιας νέας εμπύρετης κλινικής οντότητας στα παιδιά που περιελάμβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συχνά απαιτούσε φροντίδα σε ΜΕΘ. Χαρακτηριζόταν επίσης από εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα και φλεγμονώδεις αλλαγές στον στοματικό βλεννογόνο. 

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα από την οξεία λοίμωξη από COVID-19. Πράγματι, το ποσοστό θνησιμότητας στα παιδιά είναι πάρα πολύ μικρό. Ωστόσο, η πρόβλεψη ότι τα υγιή παιδιά αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις βαριές επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 έχει καταρριφθεί τους τελευταίους μήνες από την περιγραφή ενός σοβαρού μεταλοιμώδους συνδρόμου μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν σε SARS-CoV-2, με κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν και με τη νόσο Kawasaki (KD) και το Σύνδρομο Τοξικού Shock. Αυτό, λοιπόν, το αναδυόμενο σύνδρομο που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη νόσο Kawasaki έχει πλέον περιγραφεί σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά που σχετίζεται με την COVID-19» προσθέτει στο blog του ο κ. Φώτης.

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο εμφανίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • αφορά παιδιά που παρουσιάζουν επίμονο πυρετό, εργαστηριακή εικόνα συμβατή με φλεγμονή και ενδείξεις πολυοργανικής δυσλειτουργίας (υπόταση, σοκ, μυοκαρδιακή δυσλειτουργία, αναπνευστική νόσο, νεφρική νόσο, γαστρεντερική συμμετοχή, νευρολογικές διαταραχές, εξάνθημα).
  • στην περίπτωσή του έχουν αποκλειστεί άλλες προφανείς αιτίες λοίμωξης όπως η βακτηριακή σήψη, το σταφυλοκοκκικό και το στρεπτοκοκκικό τοξικό σύνδρομο.
  • ο μοριακός έλεγχος (PCR) για SARS-CoV-2 μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA