Μενού
  • Α-
  • Α+

Το «Covid toe» αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊού κατά το οποίο, κατά τη διάρκεια της νόσησης, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μελανιάζει. Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που φαίνεται να εμπλέκονται. Τα ευρήματα, στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν με θεραπείες για να διευκολύνουν τα συμπτώματα. Σημειώνεται, ότι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους. Για μερικούς είναι ανώδυνο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο και φαγούρα, με ευαίσθητες φουσκάλες και πρήξιμο.

Το προσβεβλημένο δέρμα - συνήθως τα δάχτυλα των ποδιών, αλλά μερικές φορές και των χεριών - μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή μοβ. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επώδυνα εξογκώματα και μπορεί επίσης να υπάρχει πύον. Άλλοι τα έχουν για μήνες, άλλοι για εβδομάδες.Συχνά, δεν θα έχουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα Covid, όπως ο επίμονος βήχας, ο πυρετός και η απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης. 

 Covid toe: Γιατί συμβαίνει;

Αυτά τα τελευταία ευρήματα της μελέτης, βασισμένα σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, υποδηλώνουν ότι δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ευθύνονται για αυτό το σύμπτωμα.  Και τα δύο περιλαμβάνουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Η μία είναι μια αντιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και η άλλη είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ατόμου, όχι μόνο τον ιό που εισβάλλει. Τα κύτταρα που επενδύουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται και αυτά στο εν λόγω σύμπτωμα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Γαλλία. 

Οι Βρετανοί ποδίατροι πάντως αναφέρουν ότι όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί, τόσο πιο άμεσα θα αντιμετωπιστεί και πως οι βλάβες μετά από καιρό εξαφανίζονται από μόνες τους. Σπάνια, εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό. Τέλος, το γεγονός ότι βρέθηκε η αιτία του προβλήματα, σημαίνει ότι σύντομα θα βρεθεί και η θεραπεία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA