Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα επιστημόνων, δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19 στα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει νωρίτερα φέτος ότι η παραλλαγή Άλφα («βρετανική») του κορονοϊού δεν αρρωσταίνει πιο βαριά τα παιδιά σε σχέση με την αρχική «κινεζική» παραλλαγή. Τώρα τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ούτε η μετάλλαξη Δέλτα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις – από ό,τι η μετάλλαξη Αλφα – στα παιδιά που μολύνονται από αυτήν.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, συνέκριναν δύο ομάδες μαθητών, μία από 694 συμπτωματικά παιδιά 5 έως 17 ετών που είχαν μολυνθεί από την Aλφα και μία από 706 συνομήλικα παιδιά που είχαν μολυνθεί από τη Δέλτα.

Η διαφορά της μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές

Τα παιδιά με μετάλλαξη Δέλτα είχαν γενικά ελαφρώς περισσότερα συμπτώματα (όπως πυρετό και πονοκέφαλο), αλλά και στις δύο ομάδες εξίσου πολύ λίγα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ η μακρόχρονη περίοδος νόσησης ήταν εξίσου σπάνια. Και στις δύο ομάδες Δέλτα και Αλφα περίπου τα μισά παιδιά αρρώστησαν έως πέντε μέρες.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα κλινικά χαρακτηριστικά της Covid-19 λόγω της παραλλαγής Δέλτα στα παιδιά είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με εκείνα της Covid-19 η οποία οφείλεται σε άλλες παραλλαγές», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Σε παρεμφερές συμπέρασμα έχει καταλήξει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η διευθύντρια του οποίου δρ Ροσέλ Γουαλένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι «μολονότι βλέπουμε πια περισσότερα περιστατικά (λοίμωξης Covid-19 λόγω Δέλτα) στα παιδιά…οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένη βαρύτητα της νόσου στα παιδιά. Περισσότερα παιδιά έχουν Covid-19, επειδή υπάρχει πλέον περισσότερη νόσος στην κοινότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA