Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι ανθρώπινες απώλειες από τον κορονοϊό στη χώρα μας έφτασαν τις 203 σε μόλις 48 ώρες και συνεχίζεται η προσπάθεια πειθούς όσων επιμένουν ακόμα να μην εμβολιάζονται το γράφημα ζωής και θανάτου σε καιρό πανδημίας, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πραγματικά αφοπλιστικό. Κοινός παρανομαστής τα εμβόλια. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να αποτυπωθεί η απόλυτη συσχέτιση του ποσοστού εμβολιασμού του πληθυσμού με τον αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19, στοιχείο που θεωρητικά θα έπρεπε να κάμψει αυτόματα και τις τελευταίες ενστάσεις σημαντικού ποσοστού των Ευρωπαίων πολιτών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι και ευάλωτοι στη σοβαρή νόσηση από τον ιό. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για το μήνα Νοέμβριο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, κατατάσσονται στο τέλος της μακάβριας λίστας με τους θανάτους από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικό το συγκριτικό παράδειγμα Πορτογαλίας και Ελλάδας, δύο χωρών με τον ίδιο πληθυσμό. Η Πορτογαλία με το 92% του ενήλικου πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, κατέγραψε τον τρέχοντα μήνα 10 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Αντίστοιχα, η χώρα μας, έχοντας το 72% των ενηλίκων πολιτών της να έχει πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις, 17η επίδοση στην ΕΕ, μέτρησε 75 απώλειες ανά 1 εκατ. πληθυσμού. 

Ειδικότερα, η Ιρλανδία με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό εμβολιασμού (93%) έχει 10 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού όταν στη Μάλτα, με το 92% των πολιτών της πλήρως θωρακισμένους έναντι του κορονοϊού, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Δανία, που είναι στην 4η θέση των εμβολιασμών (89%), έχει καταγεγραμμένους 10 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού ενώ το Βέλγιο, που ακολουθεί με 87%, τα θύματα της πανδημίας είναι 29 στο 1 εκατ. 

Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα μιας σειράς χωρών, που έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού άνω του 80%, στόχος, που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την εξέλιξη του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία και Γαλλία έχουν το Νοέμβριο λιγότερες από 10 απώλειες ανά 1 εκατ. πληθυσμού σε μία περίοδο 14 ημερών. Η Ισπανία με ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 84% μετρά 4 θανάτους, η Φινλανδία και η Σουηδία με 83% εμβολιασμένους έχει 7 και 3 θανάτους αντίστοιχα, η Ιταλία με εμβολιασμένο το 82% του πληθυσμού της έχει 9 θανάτους στο εκατομμύριο ενώ στη Γαλλία μία θέση πιο κάτω με ποσοστό εμβολιασμού 81% έχουν καταμετρηθεί 7 θάνατοι.

Στον αντίποδα, στη Βουλγαρία με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση (29%) καταγράφεται μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων. Με 325 θύματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού η βαλκανική χώρα κατέχει την τραγική πρωτιά στον πίνακα των απωλειών από την πανδημία ακολουθούμενη από τη Ρουμανία, όπου έχει εμβολιαστεί μόνο το 43% των πολιτών, και κατά το Νοέμβριο οι θάνατοι από Covid-19 ανήλθαν σε 267 στο 1 εκατ. πληθυσμού. Την τρίτη χειρότερη καταγραφή έχει η Λετονία με 266 θανάτους και ποσοστό εμβολιασμού 66% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κροατία με 168 θανάτους ανά 1 εκατ. και ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 55%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA