Μενού
  • Α-
  • Α+

H αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS) είναι η τρίτη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Πρόκειται για διαταραχή του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα (σκληροί και άκαμπτοι μύες) καθώς επίσης και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Από την ασθένεια ALS νικήθηκε ο ηθοποιός και μουσικός, Γιώργος Χριστοδουλίδης.  

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε ο Γιώργος Χριστοδουλίδης μετά από σκληρή μάχη με την ALS

Η ALS (amyotrophic lateral sclerosis) είναι άγνωστης αιτιολογίας και πλήττει τα νεύρα εγκεφάλου, εγκεφαλικού στελέχους και νωτιαίου μυελού, τα οποία ελέγχουν εκούσιες κινήσεις και ουσιαστικά χάνεται η δυνατότητα μετάδοσης νευρικών σημάτων από τα παραπάνω όργανα στους μύες. Υπάρχουν ενδείξεις γενετικών (μεταλλάξεις γονιδίων) και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως έκθεση σε τοξικές ουσίες, τραύματα, διατροφή, άγνωστοι ιοί – παθογόνοι παράγοντες, συμπεριφορικοί και επαγγελματικοί παράγοντες ή ακόμα και αυτοάνοσοι μηχανισμοί. Είναι προοδευτική η εξέλιξή της επηρεάζοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες και συνήθως τα συμπτώματά της παρουσιάζονται σε ηλικίες μεταξύ 55-75 ετών.  Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά αντιμετώπιση των επιμέρους συμπτωμάτων με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, διατροφική υποστήριξη, αναπνευστική υποστήριξη, χρήση βοηθητικών συσκευών ομιλίας και κίνησης.

Η παλαιότερη γνωστή περιγραφή της νόσου έγινε το 1824 από τον Τσαρλς Μπελ. Το 1869 ο Ζαν-Μαρτέν Σαρκό συσχέτισε πρώτος τα συμπτώματα με τα νευρολογικά προβλήματα και το 1874 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, ενώ ενίοτε αναφέρεται και ως Νόσος Σαρκό. Η νόσος απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα στις ΗΠΑ όταν διαγνώστηκε με αυτήν ο αθλητής του μπέιζμπολ Λου Γκέρινγκ (έτσι η νόσος μνημονεύεται και ως Νόσος Λου Γκέρινγκ), ενώ προσέλκυσε αργότερα διεθνές ενδιαφέρον, όταν έγινε γνωστό ότι έπασχε από την νόσο ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Την τελευταία του πνοή «νικημένος» από την ALS άφησε και ο Κύπριος ηθοποιός και μουσικός Γιώργος Χριστοδουλίδης