Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη χαμηλότερη ευαισθησία που παρουσιάζουν τα τεστ αντιγόνων για τον κορονοϊό, στη μετάλλαξη Ομιρον, σημείωσε ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ. Τα self test και τα rapid test έχουν το πλεονέκτημα πως δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά ωστόσο σύμφωνα με τον FDA είναι προτιμότερο όταν υπάρχει ενδεχόμενο νόσησης να γίνεται μοριακό, PCR, τεστ.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 5 συμπτώματα του πρώτου 48ωρου και το «πονηρό» εξάνθημα

Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον. «Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).

Ωστόσο, σημείωσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση τους, με την τήρηση των οδηγιών χρήσης. «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (...), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός.

Τα τεστ αντιγόνων αναζητούν τα αντιγόνα στην επιφάνεια του ιού τα μοριακά τεστ ψάχνουν το γενετικό του υλικό. Τα πρώτα ήταν ήδη λιγότερο ευαίσθητα από τα δεύτερα, θύμισε ο FDA. Η ευαισθησία των τεστ αυτών μειώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολλαπλών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον.

Μολαταύτα, οι εξετάσεις αντιγόνων, γνωστές επίσης και ως γρήγορα τεστ (rapid test), θεωρούνται χρήσιμα από τους ειδικούς γενικά, καθώς μπορούν να γίνονται συχνά, στο σπίτι, με μικρό κόστος, βοηθώντας να ελεγχθεί η πανδημία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA