Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναμένεται να προσβληθούν από την μετάλλαξη Ομικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες τα νέα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία και από την επέλαση του νέου πανδημικού κύματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα προκαταρκτικά δεδομένα των μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα εμβόλια για τον κορονοϊό, που πέρασαν με επιτυχία το crash test των προηγούμενων μεταλλάξεων, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας, που προκαλούνται και από την Ομικρον.  

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πόση ώρα είναι μολυσματικός στον αέρα - Τι συμβαίνει στα 20 λεπτά

Εν μέσω της εκτόξευσης των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα τη σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας, οι ειδικοί του EMA αξιολογούν τα έως τώρα ευρήματα των ερευνών, βάσει των οποίων, αν και η νέα μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο μολυσματική σε σχέση με τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από μόλυνση με την Ομικρον καταγράφεται χαμηλότερος. Στο πλαίσιο των δεδομένων, που έχουν αναλυθεί στην Αφρική και στην Ευρώπη, ο κίνδυνος εκτιμάται επί του παρόντος μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού του κινδύνου από την μετάλλαξη Δέλτα

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσιευμένων μελετών αποτυπώνουν αυτό, που διαπιστώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις αυξημένες μολύνσεις ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου από την Ομικρον να είναι χαμηλότερη συγκριτικά με την νόσηση από άλλες μεταλλάξεις έχοντας μάλιστα την τάση να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Για τον λόγο αυτό, περισσότεροι εμβολιασμένοι είναι πιθανό να μολυνθούν με το νέο στέλεχος παρά την ανοσολογική θωράκισή τους έναντι του ιού. Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας, που συνδέονται με την μετάλλαξη Ομικρον. 

Το πιο ενθαρρυντικό όμως είναι πως βάσει των στοιχείων αυτών, τα άτομα, που έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προστατεύονται καλύτερα από εκείνους, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 2 δόσεις. Τα δεδομένα από μελέτες στη Νότια Αφρική συνηγορούν ότι τα άτομα ύστερα από διπλό εμβολιασμό κατά της COVID-19 έχουν έως και 70% προστασία έναντι της νοσηλείας από την Ομικρον. Παρόμοια δεδομένα από το Μεγάλη Βρετανία αν και εμφανίζουν την προστασία να μειώνεται λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό, προσδιορίζουν στο 90% την προστασία από τη νοσηλεία μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ύστερα και από τα παραπάνω στοιχεία, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας εφιστώντας την προσοχή στις εθνικές αρμόδιες αρχές στη συνέχιση των προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με έμφαση τα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα άτομα αλλά για και την επίσπευση της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στους πλήρως εμβολιασμένους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA