Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η παχυσαρκία, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, με τα παχύσαρκα άτομα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νοσήματα, όπως διαβήτη, καρδιακά, καρκίνο και πολλά άλλα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (4/3), εκτιμάται ότι το 13% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκο, ενώ στην Ελλάδα, ο επιπολασμός υπερβάλλοντος σωματικού βάρους για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμάται στο 32% και ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στο 15,5%.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, στην οποία υπάρχει παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Για τον λόγο αυτό, η πρόληψη της νόσου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στοχεύει στην παρέμβαση στους παράγοντες κινδύνου ώστε να αποφευχθεί, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση αλλά και σε τρίτο στάδιο, στην αποτροπή της επανάκτησης του απολεσθέντος βάρους.

Ολιστική προσέγγιση 

Όπως εξήγησε ο παθολόγος, εξειδικευμένος στο σακχαρώδη διαβήτη, διευθυντής Τμήματος Διαβήτη-Μεταβολισμού-Παχυσαρκίας και γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ, Ευθύμιος Καπάνταης, σε όλους τους βαθμούς παχυσαρκίας ο πρώτος στόχος είναι να μάθουν τα άτομα να τρέφονται σωστά και να επιδίδονται σε σωματική δραστηριότητα. 

Σε όσους δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν το βάρος τους με την τροποποίηση της συμπεριφοράς τους, ακολουθεί η φαρμακευτική αγωγή, η οποία ενδείκνυται για όλους τους βαθμούς παχυσαρκίας αλλά και σε άτομα με ΔΜΣ 27 και άνω με συνυπάρχον νόσημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

«Σήμερα έχουμε τρία εγκεκριμένα φάρμακα στην Ευρώπη. Αναμένεται άλλο ένα πολύ νέο φάρμακο, η σεμαγλουτίδη, το οποίο έχει λάβει έγκριση στην Αμερική και θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται η έγκρισή του τους επόμενους μήνες και στην Ευρώπη.

Επειδή τα κυκλοφορούντα πριν 20 χρόνια φάρμακα είχαν εμφανίσει κάποιες ανεπιθύμητες δράσεις και τα ακολουθεί ένα στίγμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα νέα φάρμακα η βουπροπιόνη, η ναλτρεξόνη και η λιραγλουτίδη έχουν εγκριθεί βάσει νέων οδηγιών και νέων απαιτήσεων από τους εγκριτικούς οργανισμούς. Σήμερα, τα φάρμακα αυτά φαίνεται ότι είναι ασφαλέστατα και δραστικότατα, σε σχέση με τα προηγούμενα, και η αυστηρότερη διαδικασία έγκρισής τους μας κάνει να είμαστε πιο άνετοι στη χορήγησή τους», τόνισε ο κ. Καπάνταης.

Εντούτοις επεσήμανε ότι η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί συμπληρωματική και όχι κύρια θεραπεία. Δηλαδή, θα πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα είναι δραστική μόνο για όσο εφαρμόζεται και πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος με τα προηγούμενα όπλα, για όλα τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία ή με παχυσαρκία 2ου βαθμού και συνοδά νοσήματα που σχετίζονται ή προέρχονται από το αυξημένο σωματικό βάρος ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. 

Σημαντική εξοικονόμηση κόστους

Μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών παγκοσμίως που αξιολογούν την οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας έδειξε ότι οι ιατρικές δαπάνες για τους παχύσαρκους ασθενείς είναι 6-45% υψηλότερες από αυτές για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με την Ελληνική Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων, η Βαριατρική Χειρουργική ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 αποδεικνύεται ότι εξοικονομεί δαπάνες από το σύστημα Υγείας επιτυγχάνοντας ύφεση του Διαβήτη. 

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της ΕΧΕΠ, Γεώργιος Σκρουμπής, υπολογίζεται ότι με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητα το Διαβήτη Τύπου 2, η εξοικονόμηση φαρμακευτικών και άλλων  δαπανών αναφορικά με το Διαβήτη είναι αξιοσημείωστη για το κράτος καθώς παρατηρείται αθροιστική εξοικονόμηση κόστους για μια περίοδο 5 ετών που κυμαίνεται από 505,6 χιλιάδες ευρώ έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος και η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψιν ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, κάτι που δεν εξετάζει η παρούσα μελέτη. Ο πρόεδρος της ΕΧΕΠ τόνισε ότι η Βαριατρική Χειρουργική είναι ασφαλής και συνιστάται ως θεραπευτική επιλογή για τη νοσογόνο παχυσαρκία από ιατρικούς επιστημονικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. 

Όπως ανέφερε, βασική στρατηγική αποτελεί η δημιουργία Εθνικής Βάσης Καταγραφής των βαριατρικών επεμβάσεων και ειδικότερα για τους Παχύσαρκους ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2, ούτως ώστε η δημιουργία ενός στοχευμένου και εξορθολογισμένου Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) να αποδίδεται στα Κέντρα Βαριατρικής χειρουργικής που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας, με σκοπό να καταγράφουν και να αξιολογούν τα δεδομένα σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Εθνικό Κέντρο Καταγραφής. Με τη λειτουργία ενός Εθνικού Κέντρου Καταγραφής, ο έλεγχος της Πολιτείας  κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της εν λόγω στρατηγικής θα είναι απρόσκοπτος διατηρώντας απόλυτη πρόσβαση στα δεδομένα έχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης και προσαρμογής όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA