Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν αναμονή των νέων εμβολίων, τα οποία θα παρέχουν μία ευρύτερη κάλυψη από όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας βρίσκονται οι επιστήμονες, προκειμένου να μπει «φρένο» στους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς. Επί του παρόντος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των ομάδων που θα λάβουν την 4η δόση, με το σενάριο για χορήγησή της στο γενικό πληθυσμό να μην φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, καλά τεκμηριωμένο είναι πλέον το όφελος της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης στους ενήλικες, όπως ανέφεραν καθηγητές του ΕΚΠΑ σε σχετική εκδήλωση.

«Οι εταιρείες αναπτύσσουν εμβόλια τα οποία θα πιάνουν και την Όμικρον αλλά πιθανότατα και άλλες παραλλαγές του ιού και θα παρέχουν μία ευρύτερη κάλυψη, χωρίς να χρειάζεται να χορηγούμε επαναλαμβανόμενες δόσεις. Μιλάμε για εμβολιασμό μία φορά το χρόνο και όχι περισσότερο. Είμαστε εν αναμονή, ίσως να τα έχουμε μέχρι το φθινόπωρο. Μέχρι τότε, η εμπειρία είναι ότι η τρίτη δόση έκανε πραγματικά τη διαφορά. Όντως έδρασε ως αναμνηστική booster δόση, γιατί βελτίωσε τους τίτλους αντισωμάτων ακόμη παραπάνω από την δεύτερη δόση, αλλά και τη χυμική και την κυτταρική ανοσία, αντίστοιχα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκανε δηλώσεις σχετικά με το εμβόλιο που ετοιμάζει η εταιρεία του: «Κατασκευάζουμε ένα εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον και όλες τις άλλες παραλλαγές. Πραγματοποιούνται πολλές δοκιμές αυτή τη στιγμή και μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουμε νεότερα», ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος βάσει των προκλινικών δεδομένων. «Η παραγωγή εμβολίων μεγάλης διάρκειας αποτελεί προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμβόλια κάθε πέντε ή έξι μήνες. Πρέπει να μεταβούμε το συντομότερο δυνατό στο στάδιο ετήσιων επανεμβολιασμών», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με την 4η δόση

Τα δεδομένα αναφορικά με την 4η δόση είναι εν εξελίξει, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να ωφελεί συγκεκριμένους πληθυσμούς. Όπως ανέφερε η κ. Τσολιά, ενδεχομένως προστατεύει ευάλωτους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 60-65 ετών, από το να νοσήσουν σοβαρά. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ισραήλ, ο κίνδυνος σε αυτόν τον πληθυσμό είναι μειωμένος κατά τέσσερις φορές.

«Από τα διεθνή δεδομένα μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι η 4η δόση έχει την ιδιαίτερη σημασία της στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Περιμένουμε περαιτέρω αναλύσεις για την περίφημη απόσταση από την τρίτη δόση και την επίδραση που θα έχει αυτή σε νοσηλείες, σοβαρή νόσο και θανάτους. Προβλέπω ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και λιγότερο για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ο οποίος έχει ήδη αναπτύξει μια ανοσία είτε από τον εμβολιασμό, διπλό ή τριπλό, είτε από τον εμβολιασμό μαζί με τη νόσηση. Προς τα εκεί βαδίζει η ανθρωπότητα», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τονίστηκε, πάντως, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα στοιχεία που συλλέγονται και σύντομα θα υπάρχει μία τεκμηριωμένη άποψη για το αν χρειάζεται η 4η δόση και σε ποιους πληθυσμούς.

Τρίτη δόση σε εφήβους

Αναφορικά με την τρίτη δόση στους εφήβους, η Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει ήδη αποφασίσει τη χορήγησή της σε παιδιά ειδικών κατηγοριών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ως μέρος του βασικού εμβολιασμού τους. Όπως επεσήμανε η κ. Τσολιά, οι χώρες που έχουν αποφασίσει αναμνηστική τρίτη δόση σε εφήβους είναι λίγες και αυτό διότι δεν υπάρχουν μελέτες και δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησής της ως booster, καθώς αφενός οι έφηβοι δεν νοσούν σοβαρά, αφετέρου, σύμφωνα με μοντέλα, η επίδραση της αναμνηστικής δόσης ενδέχεται να είναι μειωμένη ως προς τον περιορισμό της μετάδοσης. «Είναι κάτι το οποίο συζητείται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια απόφαση στην Ελλάδα», κατέληξε η καθηγήτρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA