Μενού
  • Α-
  • Α+

Προς καθολική κατάργηση φαίνεται πως οδεύουν όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ενώ τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, μετά από την έξαρση που οδηγήθηκε από την μετάλλαξη Όμικρον 2. Διαβατήριο στην κανονικότητα δίνει η αποσύζευξη των κρουσμάτων από την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας, δηλαδή το γεγονός ότι έξαρση αυτή δεν «μεταφράζεται» σε ανάλογη αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών, μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, οι επιστήμονες θα κληθούν να προσδιορίσουν τις ασφαλείς ημερομηνίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε την Κυριακή (27/3) ότι προς το παρόν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την κατάργηση των μέτρων αυτών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τώρα για να έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και μία καλή τουριστική σεζόν. «Θα ήθελα να σας πω καλές ειδήσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τα κρούσματα είναι καθημερινά αρκετά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και είναι λίγο περισσότερες. Διαχειρίσιμες αλλά λίγο περισσότερες. Άρα χρειάζεται ακόμα προσοχή», δήλωσε η κυρία Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν ακόμα τη χαλάρωση. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το καλοκαίρι να δούμε καλύτερα δεδομένα. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε γρήγορα καλά, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι παρότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα μειώθηκαν, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκαν, γεγονός που δημιουργεί επιφυλάξεις σε υγειονομικές αρχές και επιστήμονες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των νέων διαγνώσεων διαμορφώθηκε στα 20.238 (-1.625 σε σχέση με μία εβδομάδα πριν), η θετικότητα στο 7,90% (+0,17%), οι εισαγωγές ασθενών στις 383 (+54), οι διασωληνωμένοι ασθενείς στους 341 (-12) και οι θάνατοι στους 47 (-6). Το θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εισαγωγές δεν είναι κατακόρυφη όπως στο προηγούμενο κύμα.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την περαιτέρω άρση των μέτρων είναι η 18η Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα) και η 2α Μαΐου. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία αναφορικά με την κατάργηση των πιστοποιητικών και της μάσκας πριν από το Πάσχα, εξαιτίας της βεβαρυμμένης επιδημιολογικής εικόνας και δεδομένης της κινητικότητας που θα επικρατήσει κατά την περίοδο αυτή και κυρίως της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου στις εκκλησίες. 

Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί βρίσκονται για ακόμη μία φορά μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση, καθώς, όπως όλα δείχνουν η κατάργηση της μάσκας δεν θα είναι οριζόντια σε όλους τους χώρους, αλλά θα γίνει σταδιακά και σε διάφορα επίπεδα κινδύνου, παραμένοντας σε ορισμένους χώρους, όπως οι δομές υγείας, τα σούπερ μάρκετ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, ενδεχομένως, σε κάποιους χώρους εργασίας. Πάντως, όλες οι φωνές συμφωνούν ότι η μάσκα θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί.

Προβληματισμός επικρατεί, όμως, και όσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία δεν αποκλείεται να καταργηθούν επίσης σταδιακά, αρχής γενομένης από άρση της υποχρεωτικής επίδειξης για την είσοδο σε χώρους της εστίασης. Πάντως το καλοκαίρι, φαίνεται ότι η άρση θα είναι καθολική, προκειμένου να αποφευχθούν και οι αρρυθμίες στον τουρισμό, με δεδομένο ότι ορισμένες χώρες τα έχουν ήδη καταργήσει, ενώ επιπλέον υπάρχουν «δύο ταχύτητες» αναφορικά με την ισχύ τους, με τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά να ισχύουν για 9 μήνες και τα εθνικά για 7 μήνες. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η άρση των μέτρων θα ισχύσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, εάν δεν υπάρξουν στο μεταξύ ανατροπές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς τους το φθινόπωρο.

Τι δείχνουν τα μοντέλα

Τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, δείχνουν μια ελεγχόμενα αυξητική τάση, με δύο πιθανά σενάρια για το επόμενο διάστημα. Το ένα σενάριο δίνει παράταση της έξαρσης σχεδόν μέχρι το Πάσχα, με την κορύφωση να ξεπερνά τα 30.000 – 35.000 κρούσματα, ημερησίως, σε κινητό μέσο όρο. Το άλλο σενάριο προσδιορίζει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με 25.000-30.000 κρούσματα, και μετά πτώση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πιο από τα δύο σενάρια θα επαληθευτεί εξαρτάται από την τήρηση των περιορισμών καθώς από το τι είδους μέτρα και πόσο νωρίς ή αργά θα αρθούν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA