ΥΓΕΙΑ
24/04/2022 11:36

Κορονοϊός - Σύνδρομο long covid: Μόλις 1 στους 4 ανάρρωσε σε έναν χρόνο

Στην έρευνα για τον long covid πήραν μέρος περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών πέντε και 12 μήνες αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο - Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στους ασθενείς

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός - Σύνδρομο long covid: Μόλις 1 στους 4 ανάρρωσε σε έναν χρόνο
Πηγή: APimages, Pexels
Ανάγνωση:

Μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό ανάρρωσε εντελώς έναν χρόνο αφού νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προειδοποιεί ότι η long covid είναι πιθανό να γίνει μια κοινή πάθηση. Τη συγκεκριμένη έρευνα παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (ECCMID) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, χρησιμοποίησε τα δεδομένα ενήλικων ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε 39 βρετανικά νοσοκομεία από τις 7 Μαρτίου 2020 ως τις 18 Απριλίου 2021.

Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών πέντε και 12 μήνες αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μόνο το 26% από αυτούς ανέφερε ότι είχε αναρρώσει πλήρως πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του, με το ποσοστό να αυξάνεται λίγο στο 28,9% 12 μήνες μετά τη νοσηλεία.

33% λιγότερο πιθανό οι γυναίκες να έχουν αναρρώσει πλήρως

Εξάλλου με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι κατά 33% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες ενώ οι υπέρβαροι έχουν τις μισές πιθανότητες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος. Παράλληλα όσοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα στη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 58% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως.

Από τα πιο συχνά συμπτώματα της long covid που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, οι διαταραχές ύπνου, οι αναπνευστικές δυσκολίες και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας. «Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες η μακροχρόνια covid θα μπορούσε να γίνει μια νέα μακροχρόνια πάθηση», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ LONG COVID ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ