Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αναστολή τίθεται η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου που επιτρέπει τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από e-shop φαρμακεία, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, κ.κ. Θάνος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά από πολύμηνες συζητήσεις κατοχυρώθηκε η διακίνηση των ΜΗΣΥΦΑ κατ’ αποκλειστικότητα από τα φαρμακεία, ικανοποιώντας το πρωτεύον θεσμικό αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Τα συναρμόδια Υπουργεία αποδέχθηκαν την επιχειρηματολογία των φαρμακοποιών, αναφορικά με την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας, διατηρώντας την δια χειρός φαρμακοποιού διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από τα φαρμακεία, ως έχει. Εξαίρεση για την εξ’ αποστάσεως πώληση από τα e-shop φαρμακεία αποτελούν τα ΓΕΔΙΦΑ (ΦΕΚ 2219/Β/2016), τα οποία με τον ισχύοντα νόμο διατίθενται ήδη από το 2016 από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων.

Για τους παραβάτες προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι  ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου ήταν μια πραγματική και τεράστια απειλή για την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου ελληνικού φαρμακείου, καθώς αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ρευστότητας του. Βάσει των στοιχείων της IQVIA, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (Μάρτιος 2021- Φεβρουάριος 2022), οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ διαμορφώθηκαν στα 226 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, ο Π.Φ.Σ. είχε διαβιβάσει στη Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  αναφορές Φαρμακευτικών Συλλόγων και φαρμακοποιών για παράνομη πώληση ΜΗΣΥΦΑ από καταστήματα λιανικής, αιτούμενος την επιβολή των κατά Νόμον κυρώσεων εις βάρος των εν λόγω επιχειρήσεων. Προ ημερών ενημερώθηκε εγγράφως από  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ πως, με σειρά αποφάσεών του, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στις αναφερόμενες επιχειρήσεις, ως ορίζει η κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία.