Μενού
  • Α-
  • Α+

«Βόμβα» για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά που έχει θέσει σε παγκόσμιο συναγερμό την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο άφησε ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή». 

Διαβάστε ακόμη: Ηπατίτιδα σε παιδιά: Η συσχέτισή της με τον κορονοϊό - Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος

Τι σημαίνει οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά 

Οπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. «Πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί γι' αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν» σημείωσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, μπορεί να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Τα συμπτώματα για την οξεία ηπατίτιδα και τα κρούσματα 

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού. Πάντως, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «θεωρούμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 - 20 κρουσμάτων, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όμως, μίλησε και για τη χαλάρωση των μέτρων στην πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις κορονοϊού σημείωσε: «Οι επαναλαμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA