Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλαγές δρομολογούνται στην πολιτική φαρμάκου και ειδικότερα στον καταμερισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει ξεχωριστό, κλειστό προϋπολογισμό για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), μία παρέμβαση που εάν υλοποιηθεί, θα έχει ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Βάσει του σχεδίου που μελετάται ο ενιαίος σήμερα κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, ύψους λίγο πάνω από 2 δισ. θα χωριστεί σε δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς: έναν για τα ΦΥΚ (3816) και έναν για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη: Ασθμα: 900.000 οι ασθενείς στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι περισσότεροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλεπόμενα ποσά για τον εκάστοτε προϋπολογισμό δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Ωστόσο, για τα ΦΥΚ το ποσό αναμένεται να προκύψει από τις καταναλώσεις ανά δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης και να αφορά και τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (1Β), αλλά και τα αποζημιούμενα τα οποία χορηγούνται από τις ιδιωτικές κλινικές(1Α). Σημειώνεται ότι για τα φάρμακα αυτά υπάρχει ήδη κλειστός προϋπολογισμός της τάξης των 85 εκατ. ευρώ, με την κατανάλωση ωστόσο να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό αυτό.

Παράλληλα, προωθείται η κατάργηση της κατανομής «80-20» του clawback, σύμφωνα με την οποία το 80% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της. Για λόγους ισορροπίας δρομολογείται αλλαγή και στα rebateς, με την εισαγωγή επιπλέον ποσοστού για ΦΥΚ που δεν έχουν γενόσημο και για τις κατηγορίες με υψηλή κατανάλωση. Αν και τα ποσοστά δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, οι πληροφορίες «θέλουν» το πρώτο να κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% και το δεύτερο μεταξύ 2% με 3%.

Αντίστοιχα, θα καταργηθεί και η κατανομή «90-10» για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με την οποία το 90% του clawback υπολογίζεται με βάση το μερίδιο της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της.

Η κατάργηση των «80-20» και «90-10», η οποία αναμένεται να ενταχθεί σε τροπολογία του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελούσε πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς τονίζουν την ανάγκη παράλληλης εφαρμογής αποφασιστικών διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθεί η δαπάνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA