Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εφιάλτης της πανδημίας του κορονοϊού είναι ακόμα εδώ, καθώς δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες εξαπλώνονται στη Νότια Αφρική και έχουν ήδη φτάσει και στις ΗΠΑ, διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας και «έχουν το δυναμικό» να προκαλέσουν νέο κύμα λοιμώξεων. Οι εμβολιασμένοι, πάντως, φαίνεται πως έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας.  Οι προβλέψεις των επιστημόνων που κάνουν λόγο για ένα ακόμη μεγάλο κύμα το φθινόπωρο φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν. 

Διαβάστε ακόμη: Candida auris: Η επόμενη μάχη θα είναι με τα πολυανθεκτικά μικρόβια - Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Η Νότια Αφρική ζει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων Covid-19, που οφείλεται σε δύο υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον (το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5), τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα. Κάτι που σημαίνει πως ο κορονοϊός μπορεί να αποφύγει ακόμη ευκολότερα την ανοσία (φυσική και εμβολίων), που ούτως ή άλλως βαίνει φθίνουσα από τα προηγούμενα κύματα.

Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν, ενώ παρατηρείται και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η Δρ Nicole Wolter του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο, λόγω της έλευσης του χειμώνα. «Επιπλέον, είχαμε και χαλάρωση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα προχωρώντας προς τον χειμώνα, βιώνουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες» δήλωσε.

Το εμβόλιο προστατεύει

«Η εμβολιασμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα […] και θα πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη» γράφουν οι ερευνητές. Στην ομάδα αυτή, η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων ήταν τρεις φορές μικρότερη με τις BA.4 και BA.5 σε σχέση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1. Στους ανεμβολίαστους όμως ήταν οκτώ φορές μικρότερη, κάτι που δείχνει ότι η φυσική ανοσία των ανεμβολίαστων «είναι απίθανο να προστατεύει επαρκώς από τη συμπτωματική λοίμωξη».

«Αν έχετε εμβολιαστεί και περάσατε Όμικρον, η προστασία σας είναι καλή, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Αφρικής και τελευταίος συντάκτης της μελέτης. Εκτίμησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε.

Πρασσάς: Δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό οι συνεχείς νοσήσεις

Για τα δεδομένα γύρω από τον κορονοϊό, έπειτα κι από τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων μίλησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, σημειώνοντας ότι πλέον όλα έχουν να κάνουν με την ατομική ευθύνη του καθενός. «Και στον Καναδά και στην Ελλάδα, έχουν μείνει ελάχιστα μέτρα πλέον, και επαφίεται κατά βάση στην ατομική ευθύνη στο να τηρήσει τα μέτρα, κυρίως στο να διατηρήσει την μάσκα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσει τους ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε αρχικά στην πρωινή εκπομπή του MEGA και συνέχισε:

«Υπάρχουν σε αυτό και θετικά και αρνητικά. Ένα από τα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ, βλέπουμε ότι από 600 ανθρώπους σε ΜΕΘ, τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν 200, αυτό δεν προκαλεί όμως εντύπωση καθώς οι αναπνευστικοί ιοί, δημιουργούν ατά τα εποχιακά κύματα. Το κακό νέο είναι ότι δυστυχώς ερμηνεύεται ότι η πανδημία υποχωρεί και φεύγει. Έχουμε έναν ιό που δεν ξέρουμε μόνο 2 χρόνια. Δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό οι συνεχείς νοσήσεις από τον ιό.

Επιπλέον, έχουμε έναν ιό που μολύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κάθε 3-4 μήνες και δεν ξέρουμε ποιά επίπτωση θα έχει τον φθινόπωρο. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Νότια Αφρική, που υπάρχει το στέλεχος όμικρον 4 και δεν ξέρουμε ακόμα πως πρόκειται να εξελιχθεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA