Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή των παιδιών τους έχουν πολλοί γονείς στην Ευρώπη. Οπως προκύπτει, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζουν τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

Διαβάστε ακόμη: Καρκίνος του μαστού: Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η μελέτη διεξήχθη σε οχτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία) και απευθύνθηκε σε περισσότερους από 7.000 γονείς (μέσο όρος ηλικίας 35 ετών). Σκοπός της ήταν η καταγραφή και ανάλυση των νέων δεδομένων, για το πώς η πανδημία επηρέασε τη γνώση, αντίληψη και συμπεριφορά των γονέων για τον ιό HPV και τον εμβολιασμό των παιδιών τους. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, 3 στους 4 γονείς, απάντησαν πως γνωρίζουν (και άρα είναι ευαισθητοποιημένοι) για τον HPV. Σε σχέση με τα στοιχεία παρόμοιας μελέτης που διεξήχθη το 2019, τα ποσοστά ευαισθητοποίησης των γονέων, φαίνεται πως είναι σταθερά με μια μικρή αυξητική τάση (69% το 2019 ≠ 73% το 2022). 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων (79%) γνωρίζει πως ο HPV προκαλεί καρκίνο. Χαμηλό όμως είναι το ποσοστό εκείνο (48%) των γονέων που γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκίνους και στα 2 φύλα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση των γονέων, καθώς σχεδόν το 40% δεν έχει γνώση των διαθέσιμων εμβολίων, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη. Το κενό αυτό ενημέρωσης παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, καθώς οι γυναίκες συγκριτικά είναι πιο ενημερωμένες για την αξία του εμβολιασμού και τη συμβολή του στην πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συγκρίνοντας, τα αποτελέσματα αυτά με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2019, παρατηρείται μείωση στην ενημέρωση των γονέων  σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια (66% το 2019  ≠ 57% το 2022).

Η επίδραση της πανδημίας

Υψηλό ποσοστό των γονέων δήλωσαν πως νιώθουν πιο ενημερωμένοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, καθώς η διαθέσιμη πληροφορία λόγω της πανδημίας Covid-19 έχει αυξηθεί.  Ειδικότερα, στο 68% αυτών παρατηρήθηκε αλλαγή στάσης έναντι του εμβολιασμού των παιδιών τους, καθώς οι ίδιοι, λόγω της πανδημίας, είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Σχεδόν το 50% των γονέων, συμφώνησαν πως διαθέτουν όλη την απαραίτητη πληροφορία για  τον εμβολιασμό. 

Οι ερευνητές διερεύνησαν και τις γενικότερες αντιλήψεις των γονέων για τα εμβόλια. Το 64% δήλωσε πως ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών, ενώ το 55% πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής μετάδοσης συγκεκριμένων ασθενειών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα ποσοστό γονέων που δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός του/των παιδιών τους είναι σημαντικός. Είτε γιατί δυσπιστούν αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων, είτε γιατί δεν πιστεύουν πως ο εμβολιασμός αποτρέπει την εξάπλωση των ασθενειών. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA