ΥΓΕΙΑ
16/09/2022 17:35

Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Επιτακτική η ανάγκη για αντιμετώπιση της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

Η Ενωση Ασθενών Ελλάδας υπέβαλλε αίτημα προς το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων σε σειρά νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Επιτακτική η ανάγκη για αντιμετώπιση της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ
Γιατρός (πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Αίτημα προς το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και, ει δυνατόν, οριστικά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων σε σειρά νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων, απέστειλε με σημερινή της παρέμβαση (16 Σεπτεμβρίου 2022) προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Ενωση Ασθενών Ελλάδας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αναισθησιολογίας (WFSA) στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις 11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, η αναλογία των αναισθησιολόγων στον ίδιο πληθυσμό κυμαινόταν σε 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, και 15 στη Γαλλία.

«Υστερα από μια διετία όπου σημαντικό ποσοστό προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ματαιώθηκε ή αναβλήθηκε, εξ ανάγκης, λόγω της πανδημίας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα διακοπής τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", τη μεγαλύτερη δημόσια παιδιατρική δομή της χώρας, με τις συνολικά δεκαεπτά (17) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων να καλύπτονται από μόλις εννέα (9) ιατρούς, φέρνει επιτακτικά το πρόβλημα στο προσκήνιο», αναφέρει η Ενωση Ασθενών Ελλάδος.

Όπως τονίζει, το επιτακτικό του χαρακτήρα απορρέει δε, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάλογα περιστατικά σημειώνονται εξίσου και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, από τις συνολικά εικοσιεπτά (27) οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων καλύπτονται μόλις οι εννέα (9). Εξαιρετικά δυσάρεστο αποτέλεσμα της εν λόγω υποστελέχωσης στο «Ιπποκράτειο», αποτέλεσε το περιστατικό μη μεταμόσχευσης ηπατικού μοσχεύματος σε ασθενή στις 30 Ιουνίου 2022, διότι οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι που εφημέρευαν εκείνο το σαββατοκύριακο είχαν να αντιμετωπίσουν πλήθος βαρύτατων επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων της εφημερίας και δεν ήταν διαθέσιμος αναισθησιολόγος εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις.

Από την καθημερινή επικοινωνία της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος απορρέει από τη φυγή των νέων αναισθησιολόγων προς το εξωτερικό και προς ιδιωτικές Δομές Υγείας, όπου προσφέρονται τριπλάσιες αποδοχές, τη σταδιακή συνταξιοδότηση αναισθησιολόγων που απασχολούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών κινήτρων που θα προσελκύσουν νέους επιστήμονες στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση καλεί την Πολιτεία, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την κοινότητα των ασθενών, να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για τη διευθέτηση του ζητήματος και την εύρυθμη λειτουργία και προγραμματισμό των χειρουργείων του ΕΣΥ, καθότι, όπως τονίζει, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών δεν δύναται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα – τη μόνη εναλλακτική λύση – με αποτέλεσμα να περιμένει μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πορείας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΣΥ ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ