ΥΓΕΙΑ
19/09/2022 07:51

Προσωπικός γιατρός: Ανεπαρκή για εξέταση τα 15 λεπτά επίσκεψης - Τι ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι

Ανεπαρκής είναι η χρονική διάρκεια των 15 λεπτών που ορίζεται από την Πολιτεία για την επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό, σύμφωνα με τους ίδιους τους ιατρούς - Τι ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι

Κείμενο: Έφη Τσιβίκα
Προσωπικός γιατρός: Ανεπαρκή για εξέταση τα 15 λεπτά επίσκεψης - Τι ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι
Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο προσωπικός γιατρός μπήκε στις ζωές μας κι από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών, ωστόσο, οι συμμετέχοντες γιατροί έχουν διαπιστώσει ήδη το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι η χρονική διάρκεια του ραντεβού, το οποίο βάσει προγραμματισμού θα πρέπει να έχει διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα. Εντούτοις, οι ίδιοι οι ιατροί υποστηρίζουν ότι ο προσωπικός ιατρός έχει επιφορτιστεί με έναν μεγάλο όγκο εργασίας - από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις, ειδικούς ιατρούς ή νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη αλλά και την οικογενειακή ενημέρωση- που εκτιμάται ότι μετά δυσκολίας μπορεί να καλυφθεί ακόμα και σε μία επίσκεψη 30 λεπτών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, διάρκεια 30 λεπτών θα έχει μόνο το πρώτο ραντεβού, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος υγείας του πολίτη.

«Διαφωνούμε όσον αφορά στα 15 λεπτά. Διαφωνούμε ως προς την αποτελεσματικότητα υπέρ της υγείας των ασθενών και υπέρ της αντοχής του ιατρού», δήλωσε σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης. Από τους υπολογισμούς του ΙΣΑ προκύπτει ότι εάν οι ασθενείς εξετάζονταν ανά μισή ώρα, ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να επισκεφθεί τον προσωπικό ιατρό μία φορά κάθε επτά μήνες! Οπως ανέφερε ο Επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Γεώργιος Μαρίνος, το στενό περιθώριο των 15 λεπτών δίνεται ούτως ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητα των επισκέψεων.

Λειψανδρία στο πρόγραμμα - Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Με βάση τους υπολογισμούς των ιατρών, προκειμένου να είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των προσωπικών ιατρών, να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ένα back up στο σύστημα, αλλά και μία σοβαρή και αξιοπρεπής εξέταση στον ασθενή απαιτείται να ενταχθούν στο σύστημα περίπου 5.500 ιατροί. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Υγείας, οι ιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανέρχονται στις 3.200.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί μόνο το 55% των πολιτών. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της Αριστοτέλους προβλέπει το «άνοιγμα» και άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγων και πνευμονολόγων, εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, προκειμένου να καλυφθεί το οποιοδήποτε κενό. Παράλληλα ενημερώνει τους ιατρούς, καθώς από τους ιδιώτες έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ως προσωπικοί ιατροί 4.000 κι έχουν ενταχθεί 1.200, άρα υπάρχει περιθώριο ακόμα στους ιδιώτες παθολόγους και γενικούς ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2023 και μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προβεί στις απαιτούμενες βελτιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑΤΡΟΙ
Κείμενο: Έφη Τσιβίκα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ