Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σύσταση αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και τη θέσπιση επιδόματος για τους ιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ, προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη (20/10). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», το οποίο υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας συνίσταται Τ.Ε.Π.  με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. 

Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας κάτω των 300 κλινών, ανεξάρτητα από το αν αυτό αποτελεί το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε μία περιφερειακή ενότητα, δύνανται να συστήνονται αυτοτελή Τ.Ε.Π.  με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου και εισήγηση της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα της οποίας αυτό υπάγεται. 

Η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των Τ.Ε.Π. με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, ο διορισμός, ως Προϊσταμένου αυτού, ιατρού Διευθυντή ή Αναπληρωτή Διευθυντή του Ε.Σ.Υ., ο τρόπος συνεργασίας αυτού με το Ε.Κ.Α.Β. και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την όμοια απόφαση δύνανται να ρυθμίζονται τα ζητήματα για νοσοκομεία μικρότερης δυναμικότητας των 300 κλινών, μη συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων κάθε περιφερειακής ενότητας με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, ακόμη και αν είναι μικρότερη των 300 κλινών. Στα Τ.Ε.Π.των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής.

Οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, οικονομικά κίνητρα για τους ιατρούς, ύψους 250-400 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Ειδικότερα, στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε ρυθμίζονται των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων 400 ευρώ. Το μηνιαίο επίδομα καταβάλλεται και στους ιατρούς που υπηρετούν στο Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, οι οποίοι κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

Στους ιατρούς, οι οποίοι ασκούνται προκειμένου να λάβουν την εξειδίκευση στην ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί για άσκηση, μηνιαίο επίδομα ύψους 250 ευρώ, με την ολοκλήρωση κάθε έτους εξειδίκευσης. Στους ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. ή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», χωρίς να κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους 250 ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου εδαφίου διακόπτεται, αν ο δικαιούχος δεν λάβει τον τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική εντός 6 μηνών από τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων χρονικών προϋποθέσεων για την απόκτηση του τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, με ή χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις για την απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

Τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετρώνται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ..

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA