Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία της COVID-19 υπενθύμισε σε όλους μας τη σημασία της Δημόσιας Υγείας και την εν γένει ανάγκη ύπαρξης ισχυρών Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Ο απόηχος πλέον της πανδημίας, έχει σηματοδοτήσει μια νέα σειρά προκλήσεων για τους χρόνιους ασθενείς και τα συστήματα υγείας, αναδεικνύοντας προβλήματα και προκλήσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας. Η υγειονομική περίθαλψη αποτελούσε διαχρονικά μια βασική αδυναμία του Συστήματος Υγείας, ιδίως όσων αφορά τους χρόνιους ασθενείς, καθώς επέφερε άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα και την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διεκδικούμε την κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας και την καθολική πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στις υπάρχουσες θεραπείες αλλά και την καινοτομία.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, υπήρξαν αναβολές στα χειρουργεία με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναμένουν έως και μήνες για να υποβληθούν από απλές επεμβάσεις ρουτίνας, μέχρι σε ζωτικής σημασίας χειρουργεία. Το ίδιο συνέβη και με την τροποποίηση λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία αύξησε το χρόνο αναμονής για ραντεβού δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στη γρήγορη πρόσβαση. Η κατάσταση με την αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα έπειτα από τη νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι και αφαιρεί από τους ιδιώτες ιατρούς τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, με συνέπεια όλος αυτός ο όγκος ανθρώπων να κατευθύνεται υποχρεωτικά στις δημόσιες δομές υγείας.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο της έλλειψης των φαρμάκων με αποτέλεσμα ασθενείς να έχουν δυσκολία εύρεσης αρκετών σκευασμάτων και με τον τρόπο αυτό να καθυστερεί επικίνδυνα η έναρξη της θεραπείας τους ή να διακόπτεται η ήδη τρέχουσα. Επιπλέον, οι δαπάνες που αφορούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελούν ένα σημαντικό αγκάθι για τους χρόνιους ασθενείς, ενώ διαρκώς αυξάνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας εμπόδια πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, κατά την περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκε η απουσία ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις σε αυτό το κομμάτι μέσα και από τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών, να ανοίξει η συζήτηση και να διεκδικήσουμε ως ασθενείς και ως πολίτες εν γένει μια ΠΦΥ που θα μπορεί να παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας στον πολίτη. Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Ήδη, πλήθος κόσμου υποφέρει από την Long Covid, με τους αριθμούς σταδιακά να αυξάνονται, όπως και οι επαναλοιμώξεις από υποπαραλλαγές. Συνεπώς, θα πρέπει και σε αυτές τις περιπτώσεις το Σύστημα Υγείας να αναζητήσει λύσεις, ώστε οι σχετικές ανάγκες να καλυφθούν.

Η θεσμοθέτηση της Eνωσης Ασθενών Ελλάδας τον περασμένο Μάιο στο Άρθρο 60 του Ν. 4931/2022, ως ισάξια συνομιλήτρια της Πολιτείας στη χάραξη πολιτικών υγείας, ήταν μια μεγάλη νίκη σε ένα πάγιο αίτημα των ασθενών. Η Φωνή των Ασθενών πρέπει να παραμείνει ισχυρή και να ενισχυθεί, πάντοτε με σαφή στοχοθεσία και τεκμηριωμένες προτάσεις. Ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό μας ρόλο, είμαστε πάντοτε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις που θα διευκολύνουν και θα αποσυμφορήσουν την καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών.

* Η Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτσή είναι μέλος Δ.Σ της Ενωσης Ασθενών Ελλάδος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA