ΥΓΕΙΑ
21/11/2022 10:58

Το ΕΣΥ χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά -Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες

Επιδίωξή μας είναι να κατευθυνθούμε προς ένα ΕΣΥ που προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Χρειαζόμαστε αξιόπιστη περίθαλψη, με συστηματική πρόληψη, προτυποποιημένη φροντίδα του επείγοντος περιστατικού και των χρόνιων παθήσεων

Μίνα Γκάγκα
Κείμενο: Μίνα Γκάγκα
Το ΕΣΥ χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά -Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες
Νοσοκομείο (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας άλλαξε οριστικά την υγειονομική φροντίδα στη χώρα μας. Από τότε όμως έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια και σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε όλον τον κόσμο, αλλαγές στον πληθυσμό και τις ανάγκες των ανθρώπων, στον τρόπο ζωής αλλά και αλλαγές στην Ιατρική, την τεχνολογία της Υγείας και τις διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αν αναλογιστούμε και τη σχεδόν 10ετή οικονομική κρίση, που δεν επέτρεψε τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, καταλαβαίνουμε πως το ΕΣΥ, του οποίου η αντοχή και δυναμική αποδείχτηκε αυτά τα χρόνια, χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά.

Επιδίωξή μας είναι να κατευθυνθούμε προς ένα ΕΣΥ που προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Χρειαζόμαστε αξιόπιστη περίθαλψη, με συστηματική πρόληψη, προτυποποιημένη φροντίδα του επείγοντος περιστατικού και των χρόνιων παθήσεων, γρήγορη, αποτελεσματική, με ενσυναίσθηση και πάντα με επίκεντρο τον άρρωστο και με σεβασμό σε αυτόν. Η πολιτική που αναπτύσσουμε είναι πολύπλευρη: Έχοντας ως αφετηρία την 6μηνη βασική κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων ιατρικής, επιτρέπουμε στους νέους ιατρούς, με τις αλλαγές που εισάγουμε, πριν αρχίσουν «αγροτικό» και ειδικότητα, να εκπαιδεύονται, σε συνεργασία με τους άλλους ιατρούς, στην αυτόνομη άσκηση της ιατρικής σε ασφαλές περιβάλλον νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι ιατροί μας θα υπηρετούν πλέον στα αγροτικά ιατρεία με περισσότερα εφόδια και περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους και έτσι θα ξεκινούν ειδικότητα.

Παράλληλα, έχοντας ως άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων πολιτών και ασθενών, αναδιαρθρώνουμε το σύστημα απόκτησης ειδικότητας, προσφέροντας θέσεις με γνώμονα το τι χρειάζονται οι ασθενείς αλλά και τα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, επιθυμούμε οι ειδικευόμενοι να εκπαιδεύονται όχι σε ένα μόνο νοσοκομείο αλλά σε μια ομάδα νοσοκομείων, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη εμπειρία σε περισσότερα και διαφορετικά περιστατικά και περιβάλλοντα.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, δίνουμε επίσης στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. την επιλογή να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, χωρίς να καταργούμε τη μονιμότητα και υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα αλλά και ενδυναμώνεται η λειτουργία του δημόσιου συστήματος. Με υπουργική απόφαση, καθορίζονται οι αυστηρές προϋποθέσεις που θα διέπουν τη μεταβολή αυτή και εξασφαλίζουν απαρέγκλιτα την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και την τήρηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των ιατρών κλάδου ΕΣΥ.

Αναβάθμιση στα ΤΕΠ

Ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να λειτουργούν στα πρότυπα άλλων χωρών, με ενιαίους χώρους και με τους γιατρούς να πηγαίνουν στους ασθενείς και όχι οι ασθενείς να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο. Επιπλέον, στοχεύοντας όλα τα έκτακτα περιστατικά, όπου και αν βρίσκονται, να έχουν την άμεση περίθαλψη που χρειάζονται σε όσο το δυνατό συντομότερο χρόνο, προβλέπουμε τη δυνατότητα λειτουργίας Τ.Ε.Π. και σε μικρότερα νοσοκομεία, με δυναμικότητα κάτω των 300 κλινών.

Για την άρτια αντιμετώπιση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών απαιτείται η ύπαρξη ιατρών με εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες αποκλειστικά στα Τ.Ε.Π. Στην κατεύθυνση αυτή, εισάγουμε οικονομικά κίνητρα που θα προσελκύσουν ιατρούς να λάβουν αυτήν την εξειδίκευση, ενώ αυξάνουμε και τα κέντρα εκπαίδευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε εξαιρετικούς ιατρούς, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και ερευνητικής δραστηριότητας που αν και αμείβονται με αποδοχές χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, είναι κοντά στους ασθενείς. Για αυτούς τους ιατρούς κάνουμε προσπάθειες στην κατεύθυνση βελτίωσης των αποδοχών τους, αλλά και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εργασίας που τους παρέχει σεβασμό, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Το επόμενο βήμα στο Ε.Σ.Υ. απαιτεί συναίνεση, παραγωγικό διάλογο και ευρεία αποδοχή. Κοινός στόχος όλων μας ανεξαιρέτως πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών και ασθενών.

* Η Μίνα Γκάγα είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΣΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Μίνα Γκάγκα
Κείμενο: Μίνα Γκάγκα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ