Μενού
  • Α-
  • Α+

Έλεγχο σε 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που, σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού  διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και συγκεκριμένα της έκδοσης επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ελλειπτικών φαρμάκων και της αύξησης των εισαγωγών, ο κ. Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρείες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Διαβάστε ακόμη: Διαγνωστικές εξετάσεις: Αρχίζει η ηλεκτρονική πρόσβαση στα αποτελέσματα - Μπαίνει τέλος στη «χαρτούρα»

Σύμφωνα με πηγές από την εφοδιαστική αλυσίδα, αυτή τη στιγμή, τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά κυμαίνονται κατ’ εκτίμηση από 150 έως και πάνω από 400, ανάλογα με την περιοχή και το φαρμακείο. Οι φαρμακοποιοί αποδύονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία αλλά και εκτίθενται σε δυνητικό κίνδυνο για την υγεία τους.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, οι ελλείψεις αφορούν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ πολλά από τα φάρμακα είναι αναντικατάστατα για τη θεραπεία των πασχόντων. Παράλληλα, οι σοβαρές ελλείψεις επιφέρουν μια σειρά από προβλήματα. Στα πιο συνήθη και καταστροφικά για έναν ασθενή, συγκαταλέγονται η καθυστέρηση έναρξης σε θεραπεία, η διακοπή της σταθερής χορήγησης της θεραπείας, καθώς και σε πολλές περιπτώσεις η πλήρης διακοπή της θεραπείας. Ειδική μνεία κάνουν στο κομμάτι της ψυχολογικής συμφόρησης των ασθενών στις περιπτώσεις που αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο σκεύασμα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές του κακού. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι, από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες κοινοποιούν καθημερινά τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ, ανά κωδικό και ανά πελάτη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο σε επίπεδο χονδρεμπόρων. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών θα αφορά σε 120 κωδικούς. «Έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση με τον ΠΦΣ σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα, και σε αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες».

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στο θέμα των φθηνών φαρμάκων λέγοντας ότι «όπου υπάρχουν πολύ φθηνά φάρμακα με κίνδυνο να αποσυρθούν, θα δοθεί η ευκαιρία, με τεκμηρίωση, αφού βγει το δελτίο τιμών, να γίνουν διορθώσεις τιμών, διότι ο στόχος είναι τα φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στην αγορά, να μην υπάρξει υποκατάσταση και να μην υπάρξει έλλειψη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA