Μενού
farmaka
Φάρμακα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων -ιδιαίτερα σε παιδιά- των τελευταίων εβδομάδων που μάλιστα οδεύει προς την κορύφωσή του, γίνεται πιο ανησυχητικό σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία, στα λεγόμενα «απλά» φάρμακα. Οι φαραμκοποιοί αναφέρουν πως αδειάζουν τα ράφια από σιρόπια, αντιπυρετικά και εισπνεομένα με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναζητούν και να μην βρίσκουν συγκεκριμένα φάρμακα για τα παιδιά τους. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, ο Ιανουάριος είναι ο «μήνας της γρίπης» την ίδια στιγμή όμως οι ελλείψεις αυξάνονται με τις προβλέψεις, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, να κάνουν λόγο για εξομάλυνση της αγοράς στη χώρα μας από τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τέσσερις είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στις ελλείψεις, με τον γραμματέας φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κιοσέ, να τους κατηγοριοποιεί, λέγοντας: 

  1. Παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων
  2. Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως καθώς πολλές βιομηχανίες στην Ασία υπολειτουργούν
  3. Ελλείψεις σε πρώτες ύλες
  4. Μετά την πανδημία, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι περνούν κάποια ίωση και η ζήτηση έχει αυξηθεί

«Εχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Εχουμε έλλειψη ακόμα και σε απλά αντιπυρετικά, σιρόπια και χάπια. Είναι να μην αρρωστήσει κανένα παιδί. Οι γονείς ψάχνουν και οι φαρμακοποιοί είναι σε μία κατάσταση ιλαροτραγική να ψάχνουν να βρουν κάποια φάρμακα» ανέφερε δίνοντας έτσι την εικόνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα φαρμακεία.

Σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, οι εταιρίες σε πολλές περιπτώσεις προτιμούν να διαθέσουν φάρμακα στην αγορά του εξωτερικού, καθώς πιο συμφέρον να πουληθούν στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Ωστόσο από τον ΕΟΦ έχει εκδοθεί απαγόρευση εξαγωγών 260 κωδικών και έχουν γίνει στοχευμένοι έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων στις δύο ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους.

Πλεύρης: Τέλος του μήνα η εξομάλυνση

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επάρκεια προς το τέλος του μήνας, οπότε αναμένεται η μεγάλη έξαρση των ιώσεων και κυρίως της γρίπης στη χώρα μας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι εξαγώγιμα και απέδωσε την έλλειψή τους στην κατά 60-70% μείωση της παραγωγής στις ασιατικές χώρες και στην έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Οπως εξήγησε, προς το τέλος του μήνα, η έξαρση θα έχει υποχωρήσεις από μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού εδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες, οι οποίες θα μπορέσουν να διοχετευτούν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως αντιβιοτικά, αντιπυερτικά και εισπνεόμενα, σε ολόκληρη τη χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Ωστόσο, ο υπουργός, αναγνώρισε ότι διαχρονικά υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους κωδικούς, οι οποίες οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές. «Η κατάσταση, αναφορικά με τα παιδιατρικά, όπου αντιμετωπίζεται κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, και τις αντιβιώσεις θα εξομαλύνεται παράλληλα με την ύφεση της γρίπης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κινείται τρεις - τέσσερις εβδομάδες μπροστά από την Ελλάδα, άρα στο διάστημα αυτό θα αρχίσει να υπάρχει μειωμένη ζήτηση από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ευελπιστούμε ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε.

«Μπορεί να καλυφθεί με γενόσημα η έλλειψη»

«Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Το πρόβλημα είναι όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας», είπε ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι, όπως έχει ενημερωθεί, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, σημείωσε, καταγράφονται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα, οι οποίες οφείλονται σε παράλληλες εξαγωγές. Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με το αν διοχετεύουν στην ελληνική αγορά τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων, τονίζοντας ότι, σε περίπτωση που πράττουν αντίθετα με τον νόμο, θα τους επιβληθούν πρόστιμα.

Εκκληση προς τους γονείς για τα παιδιά

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έκανε έκκληση έκανε και στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, συμβουλεύοντάς τους πως αν δεν βρίσκουν αντιπυρετικά για τα παιδιά τους, η καλύτερη λύση είναι η άμεση διακομιδή τους σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μετά τις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι καταγραφές στις αποθήκες, θα σταματήσουν οι εξαγωγές φαρμάκων ενώ προτεραιότητα αποτελεί η καταγραφή ελλείψεων στα νοσοκομεία.

Τα πρώτα κρούσματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους ήδη από το Νοέμβρη, ενώ το κύμα ιώσεων και γρίπης θα παραμείνει σίγουρα μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ξεχάσει τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA