Μενού
iosi
Ιώσεις | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της γρίπης, με τα δεδομένα ωστόσο να μην είναι αισιόδοξα για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται η κορύφωση του κύματος που ούτως ή άλλως αναμενόταν. «Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, θα φτάσουμε ίσως και τα 350.000 κρούσματα εβδομαδιαίως. Τα μοντέλα μας λένε για 40 με 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη όλοι θα έχουμε περάσει μία από τις ιώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, δίνοντας την εικόνα για τις επόμενες εβδομάδες.

Τζανάκης: Ηπιος ιός ο κορονοϊός»

Την ίδια στιγμή ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε τον κορονοϊό και το στέλεχος που έχει επικρατήσει αυτή την περίοδο, ως την ηπιότερη λοίμωξη που κυκλοφορεί καθώς όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «είναι σοβαρή η λοίμωξη υπό προϋποθέσεις. Ολοι οι υπόλοιποι το περνούν με μια μικρή ταλαιπωρία. Αυτή τη στιγμή το 60% των λοιμώξεων είναι από γρίπη και το υπόλοιπο 40% από τον κορονοϊό και τους άλλους ιούς». Στην ερώτηση πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κορονοϊό, ο καθηγητής πνευμονολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ο εμβολιασμός που είναι η κυριότερη ασπίδα κατά της γρίπης, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τόσο στα παιδιά όσο και στους άνω των 60 ετών. 

Προβληματίζει η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχονται τα παθολογικά, τα πνευμονολογικά και τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων, σε μία περίοδο άλλωστε που και τα φάρμακα, όπως αντιπυρετικά ή εισπνεόμενα, γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα στα φαρμακεία, με τις εκτιμήσεις από το Υπουργείο Υγείας να κάνουν λόγο για ομαλοποίηση της αγοράς στο τέλος του μήνα.

Τη μεγάλη επιδείνωση στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων επισήμανε  μιλώντας στην ΕΡΤ και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Αδαμάντιος Ψαριανός. Μάλιστα σε κάποια περίπτωση, όπως ενημερώνει, ασθενής αναγκάστηκε να πάει σε άλλο νομό για να βρει το φάρμακό του. « Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παυσίπονα, δεν υπάρχουν αντιπυρετικά, δεν υπάρχουν αντιβιώσεις για μικρά παιδιά και φυσικά παραμένουν οι χρόνιες ελλείψεις που αφορούν στα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις» ανέφερε.

Ωστόσο εκτίμησε ότι έως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Έως τότε όπως είπε « Ξέρω ότι το Υπουργείο Υγείας ήδη έχει κάνει κάποιες ενέργειες και ήδη υπάρχει απαγόρευση των εξαγωγών σε κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς υπάρχουν ελλείψεις στις πρώτες ύλες, στα κουτάκια και στις μεταφορές λόγω οικονομικής κρίσης και πολέμου».

«Θα εξομαλύνει το πρόβλημα η ύφεση στην Ευρώπη»

Νωρίτερα απαντήσεις για το θέμα είχε δώσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η κατάσταση, αναφορικά με τα παιδιατρικά, όπου αντιμετωπίζεται κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, και τις αντιβιώσεις θα εξομαλύνεται παράλληλα με την ύφεση της γρίπης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κινείται τρεις - τέσσερις εβδομάδες μπροστά από την Ελλάδα, άρα στο διάστημα αυτό θα αρχίσει να υπάρχει μειωμένη ζήτηση από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ευελπιστούμε ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε στον ΑΝΤ1 και προσέθεσε: «Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Το πρόβλημα είναι όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA