Μενού
farmaka
Φάρμακα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Λίστες αναμονής έχουν δημιουργηθεί στα φαρμακεία, αφού από τα ράφια τους έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 232 σκευάσματα. Ασθενείς αλλά και γονείς εν μέσω έξαρσης των ιώσεων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου και επισκέπτονται φαρμακεία για να βρουν το φάρμακο που τους πρότεινε ο γιατρός τους, τη στιγμή οι φαρμακοποιοί εκπέμπουν «SOS» για τις σοβαρές ελλείψεις. Στη «σκιά» της κρίσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γιάννης Σωτηρίου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα (4/1) στις 17:00

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η χορήγηση ηλεκτρονικής συνταγής για μία σειρά φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης όπως: 

  1. Αντιβηχικά
  2. Αντιφλεγμονώδη 
  3. Αντιεμετικά 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας εμφανίστηκε θετικός στη συνταγογράφηση φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης: «ζητάμε να γίνει για όλα τα φάρμακα που ορίζονται ως συνταγογραφούμενα αλλά δεν εφαρμόζεται ο νόμος». Από την πλευρά του ο φαρμακοποιός Ιωάννης Δαγρές αναφέρει πως «το σύστημα θα καταρρεύσει, δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, για κάθε μικρό περιστατικό να τρέχει στον γιατρό για ένα ντεπόν». Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να δουν στο σύστημα ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα. 

Φάρμακα: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία»

Για την ιστορία, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα δοθούν διευκρινίσεις για τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων στα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση αφού κρατούν λίστες αναμονής με πελάτες που τους ζητούν φάρμακα. Στα νοσοκομεία η εικόνα είναι αντίστροφη αφού σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων: «Δεν έχουμε ελλείψεις στα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις γενικά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται στα νοσοκομεία. Στα φαρμακεία έχουμε ελλείψεις σε ορισμένα αντιπυρετικά παιδιατρικά σιρόπια. Έχουμε όμως γενόσημα φάρμακα. Δηλαδή αν δεν θέλουμε μια συγκεκριμένη μάρκα, δηλαδή αν θέλετε παρακεταμόλη, μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο σε άλλα φάρμακα».

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων 

Νωρίτερα σήμερα (4/1) ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων που κοστίζουν 1 ή 2 ευρώ. Ανέφερε, δε, μιλώντας στην ΕΡΤ και χαρακτηριστικό παράδειγμα «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA