Μενού
plevris
Θάνος Πλεύρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση από τα ράντζα, που ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό και τις επόμενες μέρες επεκτείνεται και στα άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται υπο πίεση, δηλαδή στο «Λαϊκό», το «Γ. Γεννηματάς και το «Αττικό», εξήγησε σήμερα Τετάρτη (1/2), ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.  Όπως ανέφερε μιλώντας στον Ρ/Σ Real, κάθε ένα από αυτά τα νοσοκομεία θα υποστηρίζεται από μία επικουρική δομή. Ειδικότερα, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υποστηρίζεται ήδη από το ΝΙΜΙΤΣ, για το «Αττικό» υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου, ενώ το «Λαϊκό» θα υποστηριχτεί από το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», μία κεντρική κλινική της Αθήνας, η οποία μπορεί να δέχεται παθολογικά περιστατικά.

Όσον αφορά στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματά», σε αυτό θα συνδράμει δομή, η οποία βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο. Οι τελικές ανακοινώσεις των δομών θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα, στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, καθιστώντας σαφές ότι τα ράντζα αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα, όμως κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αφορά στα παθολογικά περιστατικά, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και όχι τόσο στα χειρουργικά.

Καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη

Αναφερόμενος στο σχέδιο, ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ, υπό την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς», καθώς θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. «Αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, ο ασθενής αυτός λαμβάνει μία θεραπεία που τη λαμβάνει και την πληρώνει το κράτος. Πόσο προτιμότερο είναι αυτή τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Επιπλέον, επισήμανε ότι όταν πια λήγει η εφημερία, ο κόσμος αυτός δεν πάει σε δωμάτια. «Άρα, στη λήξη της εφημερίας, η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες που είναι εκείνη τη στιγμή στα ΤΕΠ και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους», διευκρίνισε. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η διαλογή των ασθενών θα γίνεται στο μεγάλο το δημόσιο νοσοκομείο και θα διακομίζονται αναλόγως της βαρύτητας των περιστατικών.

Αναφορικά με το «Αττικό» τόνισε ότι περίπου σε 9-10 μήνες, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης 52 επιπλέον κλινών. «Επομένως, το «Αττικό» σε βάθος χρόνου λύνει το πρόβλημά του. Η έντασή μας είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Άρα αυτή η συνεργασία θέλουμε να ξεκινήσει τώρα που είναι στην έξαρσή της. Aλλά πραγματικά πιστεύω ότι, αν λειτουργήσει, θα μπορούσε να υπάρχει σε μόνιμη βάση», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας. Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήδη βελτιώνεται με την προσθήκη του ΝΙΜΤΣ σε παράλληλη εφημερία, όπως ο ίδιος τόνισε την Τρίτη (31/1), μιλώντας στη Βουλή.