Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αξιοσημείωτες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό εξακολουθούν να λειτουργούν οι δομές του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα, την ώρα που οι ρυθμοί της τουριστικής περιόδου έχουν ήδη ανέβει. Η ΠΟΕΔΗΝ, επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών παραμένουν ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές.

Η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται τονίζοντας ότι οι χαμηλοί μισθοί και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για το ΕΣΥ και οδηγούν τους επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

«Στη διάρκεια της πανδημίας μας υποσχέθηκαν καλύτερους μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που ξεπερνάνε τους 20.000 στα Νοσοκομεία, αλλά τίποτα. Η μοναδική προκήρυξη 4.000 θέσεων για μόνιμο προσωπικό, που εκδόθηκε τα τελευταία τέσσερα, χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο ΑΣΕΠ», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Από την προκήρυξη αυτή δεν πρόκειται να πάρουμε νέο προσωπικό. Οι περισσότεροι  επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι βέβαιον ότι εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι στο ΕΣΥ, αφού συμμετέχουν στη προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση. Άρα θα έχουμε ανακύκλωση του ίδιου λειψού προσωπικού. Οι συνθήκες εργασίας είναι δυσμενείς λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γι’ αυτούς,  λοιπόν, τους λόγους κανείς  γιατρός, νοσηλευτής,  διασώστης δεν δέχεται  να πάει να δουλέψει στα νησιά μας. Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα». 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υγειονομικών, έχει ήδη θεσπίσει οικονομικό κίνητρο 1.800 ευρώ το μήνα σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που μετακινείται για την κάλυψη αναγκών σε συγκεκριμένες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της επικράτειας. 

Προβλήματα στέγασης

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα προβλήματα στέγασης είναι άλλος ένας παράγοντας που λειτουργεί αποτρεπτικά στη μετακίνηση των υγειονομικών στα νησιά, καθώς είτε δεν υπάρχουν καταλύματα είτε έχουν μίσθωμα «απαγορευτικό» για το εισόδημα των επαγγελματιών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία προβάλλει το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο -σημειωτέον- λειτούργησε το έτος 2016 με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας.

«Δεν έχει εδώ και πολύ καιρό παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, δεν έχει αναισθησιολόγο, δεν έχει μικροβιολόγο. Η κάλυψη του σε γιατρούς είναι χειρότερη από το Κέντρου Υγείας του νησιού, που λειτουργούσε έως το άνοιγμα  του Νοσοκομείου. Γιατί δεν πάνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές αφού είναι Ανώνυμη Εταιρεία; Με τέτοιους μισθούς γιατί να πάνε; 

Από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο, το κλειστό Κέντρο Υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου με καταγωγή εκτός του νησιού.  Περίπου 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Kέντρο Υγείας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. 

Μετακινήσεις: Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Πάντως, στις αρχές του μήνα, η Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, συνάντησε την Υπουργό Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή στέγης στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα αξιοποιηθούν, ώστε να στεγάσουν τους υγειονομικούς που θα στελεχώσουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ωστόσο, η έναρξη των αιτήσεων και η διαδικασία των μετακινήσεων δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου απαγορεύονται οι μετακινήσεις, και για να μπορέσουν γιατροί και νοσηλευτές να υποβάλλουν αιτήσεις νωρίτερα θα πρέπει να αποφασίσει εξαίρεση το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει εξαίρεση από το ΣτΕ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως», ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA