Μενού
farmakeio
Φαρμακείο | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

«Πλαφόν» στο clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) για τα φθηνά φάρμακα που διατίθενται από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων βάζει το υπουργείο Υγείας, παρέχοντας ένα κίνητρο στις εταιρείες που τα διακινούν να τα διατηρήσουν στην αγορά.

Με τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης, που υπογράφει ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διατίθενται από τα φαρμακεία κοινότητας με λιανική τιμή έως και 6 ευρώ, θα εξαιρούνται από το συνολικό clawback και οι εταιρείες που τα διακινούν θα καταβάλουν μόνο ένα ποσοστό αυτού. Ως μέγιστο ποσοστό ορίζεται το 10% της δαπάνης του ΕΟΠΠΥ για τα εν λόγω φάρμακα (αποζημιώνονται πλήρως ή κατά 75%-90%), ενώ το υπερβάλλον ποσό θα το επιμερίζονται τα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας με υψηλότερη τιμή.

Η απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Ιανουαρίου, ενεργοποιεί ουσιαστικά νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, σε μία προσπάθεια διάσωσης των φθηνών φαρμάκων, με στόχο αφενός να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά, αφετέρου να αποτραπεί η υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο: 

«Από 1ης.1.2023 στα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία κοινότητας και για τα οποία έχει υπολογιστεί και είναι διαθέσιμο στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του άρθρου 251 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) μικρότερο από ή ίσο με είκοσι λεπτά του ευρώ (σ.σ. Λ.Τ. 6 ευρώ), επιβάλλεται μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) δέκα τοις εκατό (10%) της δαπάνης του Ε.Ο.Π.Π.Υ. για τα εν λόγω φάρμακα.

Το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα, εάν δεν είχε τεθεί το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) του προηγούμενου εδαφίου, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης φαρμακείων κοινότητας». 

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το μέτρο, το οποίο σημειωτέον δεν θα έχει επίπτωση στη συμμετοχή των πολιτών, θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις που διακινούν τα εν λόγω φάρμακα. Υπενθυμίζεται ότι καθεστώς «προστασίας» από το clawback ισχύει με εφαρμοστική απόφαση του 2022 και για τα φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα, με τιμή έως 30 ευρώ.

Η άλλη όψη του… νομίσματος

Πηγές από την αγορά των ακριβότερων σκευασμάτων υπολογίζουν ότι, με τα νέα δεδομένα, για την περσινή χρονιά, η ελάφρυνση για τα φάρμακα χαμηλού κόστους αντιστοιχεί, συνολικά, σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, τονίζουν ότι σε μια περίοδο που οι επιστροφές του κλάδου έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα ο επιμερισμός του ποσού αυτού στα υπόλοιπα φάρμακα, που δεν εμπίπτουν σε κλειστούς προϋπολογισμούς, αποτελεί μία σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το μηδενικό ή μειωμένο clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή έως 30 ευρώ, «μεταφράζεται» για το έτος 2023, σε επιστροφές ύψους περί τα 70 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα αντίστοιχα ακριβότερα σκευάσματα.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η πρόσθετη επιβάρυνση που απορρέει από την ελάφρυνση των φθηνών σκευασμάτων στα υπόλοιπα φάρμακα και τις επιχειρήσεις που τα διακινούν, συνολικά, υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, μία εξέλιξη η οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, οι εταιρείες έχουν ήδη μεταφέρει τους προβληματισμούς τους στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA