Μενού
farmaka
Φαρμακείο | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Υπέρ των ανατιμήσεων στα φάρμακα τάσσονται οι φαρμακοποιοί, κρίνοντας ότι η παρέμβαση αυτή του υπουργείου Υγείας αίρει μία στρέβλωση που προκαλούσε σειρά προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν λόγο για «εξορθολογισμό» των τιμών φθηνών φαρμάκων της ελληνικής αγοράς και καλούν όλους τους εμπλεκομένους σε συνεργασία, προς όφελος του ασθενή.

«Είναι γεγονός ότι η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια, οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σήμερα (29/8).

«Εξυγίανση» βλέπουν με τις αυξήσεις στα φάρμακα

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο Σύλλογος αναφέρει: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα, των οποίων η λιανική τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά».

«Λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, η ελληνική πολιτεία εξαναγκάστηκε τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕT, με τιμές όμως πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν», προσθέτει.

«Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους, λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης», καταλήγει.

Κίνδυνος μετάπτωσης στην αρνητική λίστα

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε, επίσης, ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επί σειρά ετών, έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή. 

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Yπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε τα παραπάνω προβλήματα. Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...