Το κεφάλι βαρύ, το στόμα τσαρούχι και το σώμα να σέρνεται στη διαδρομή από το δωμάτιο μέχρι το μπάνιο. Το χανγκόβερ είναι μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση που νιώθεις σα να έχει περάσει ένα τρένο από πάνω σου και δεν σε αφήνει να υπάρξεις.
Πονοκέφαλος, ναυτία, ζάλη και άγχος είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα στον οργανισμό, ενώ κάποιες φορές σκάνε και όλα μαζί. Θα έχετε ακούσει -και πιθανότατα εφαρμόσει- διάφορες από τις θεραπείες της κυράς μας της μαμμή, από το να πιεις ωμά αυγά και να παίρνεις μια ασπιρίνη πριν κοιμηθείς μέχρι και να κουμπώνεις ένα μπυράκι το πρωί μόλις ξυπνήσεις για να στρώσεις.
Γίνεται να αντιμετωπίσεις το χανγκόβερ με γιατροσόφια της γιαγιάς;
Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι, όπως λέει στο NPR, ο Ryan Marino, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ. «Μακάρι να υπήρχε κάποιο μαγικό ποτό που θα μπορούσε να πιουν όλοι και να γίνουν καλά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει».
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί το hangover είναι να απέχεις από το αλκόολ, εξηγεί. Και όταν έρχεται η ώρα του χάνγκοβερ, το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις να περάσει.
Ο Dr. Marino συμβουλεύει επίσης να πίνει ο κόσμος τα ποτά με μέτρο. Η ιδανική κατανάλωση είναι ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα ή λιγότερο για τους άνδρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.
Τι λέει η επιστήμη όμως;
Ειδικοί αναλύουν έξι διαδεδομένους μύθους σχετικά με το χανγκόβερ και εξηγούν πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα μας.

«Όλα τα χανγκόβερ είναι ίδια»
Τα συμπτώματα και η επίδραση ενός χανγκόβερ διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως και η αντοχή στο αλκοόλ. Σύμφωνα με τον Dr. Marino διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η ηλικία, το βάρος, το φύλο, η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή, το κάπνισμα, η ψυχολογική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες παθήσεις ή η λήψη φαρμάκων.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν πονοκέφαλο και ναυτία ακόμα και μετά από ένα ποτό, ενώ άλλοι μπορεί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκόολ και να νιώθουν απλώς κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα το 25% των ανθρώπων που φτάνουν σε κατάσταση μέθης, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα χανγκόβερ.
Η διάρκεια των χανγκόβερ επίσης διαφέρει. Σε κάποιους οργανισμούς μπορούν να κρατήσουν έως και 24 ώρες ή και περισσότερο, ανάλογα πάντα και με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί.
«Το νερό ως πρόληψη για το χανγκόβερ»
Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή ούρων και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά συμπτώματα του χανγκόβερ. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του προβλήματος.
Το αλκοόλ προκαλεί επίσης φλεγμονές, γαστρεντερικούς ερεθισμούς, διαταραχές ύπνου και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμα, ο οργανισμός παράγει ακεταλδεΰδη (σ.σ. google is your friend), μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς.
Tα βιταμινούχα και τα ενυδατικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, ωστόσο είναι μάλλον αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα του χανγκόβερ. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της βραδιάς είναι χρήσιμη, καθώς βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται.

«Μια μπύρα την επόμενη μέρα σταματά το χανγκόβερ»
Υπάρχει μια θεωρία ότι η κατανάλωση αλκοόλ το επόμενο πρωί (γνωστή και ως "hair of the dog") μπορεί να θεραπεύσει το χανγκόβερ. Η αλήθεια εδώ όμως είναι ότι το μόνο που μπορείς να καταφέρεις με αυτό το τρικ, είναι απλώς να καθυστερήσεις τα συμπτώματα, αφού αυξάνονται έτσι προσωρινά τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και "καμουφλάρουν" την αδιαθεσία.
Με απλά λόγια, το χανγκόβερ είναι μια ήπια μορφή συνδρόμου στέρησης από το αλκοόλ. Τα συμπτώματα κορυφώνονται όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα επιστρέφει στο μηδέν. Έτσι, μόλις φύγει το πρωινό ποτό από το σύστημά σου, το χανγκόβερ θα επιστρέψει.
«Μπύρα πριν το ποτό, με τίποτα. Ποτό πριν τη μπύρα, εντάξει»
Η ιδέα ότι η σειρά με την οποία καταναλώνεις το αλκοόλ επηρεάζει το χανγκόβερ δεν ισχύει. Αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο είναι η συνολική ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται.
Ωστόσο, το να ξεκινήσεις τη βραδιά με ποτό μπορεί να σε μεθύσει γρηγορότερα, αυξάνοντας την πιθανότητα να καταναλώσεις περισσότερο αλκοόλ από ό,τι αν έπινες μόνο μπύρα. Επιπλέον, τα σκούρα ποτά, όπως το μπέρμπον και το μπράντι, περιέχουν περισσότερα συστατικά που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του χανγκόβερ.
«Τα παυσίπονα πριν τον ύπνο βοηθούν»
Ένα γιατροσόφι το οποίο αρκετός κόσμος περιγράφει ως life hack. Αν και πολλοί παίρνουν παυσίπονα πριν κοιμηθούν για να προλάβουν τον πονοκέφαλο, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας όταν συνδυάζονται με αλκοόλ. Επιπλέον, η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη όταν λαμβάνεται μαζί με αλκοόλ. Το νου σας, λοιπόν.
«Τα συμπτώματα του χανγκόβερ είναι μόνο σωματικά»
Πέρα από τον σωματικό πόνο, υπάρχει και ο ψυχικός. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την ψυχική υγεία του ατόμου, προκαλώντας άγχος, ευερεθιστότητα και συναισθήματα πίεσης, μια κατάσταση γνωστή και ως "hangxiety".
Για να μειώσεις το hangxiety, δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η επαφή με φίλους και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Επιπλέον, η καλή ενυδάτωση, η υγιεινή διατροφή και η καλή ψυχολογία πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.